Evenimentul Zilei > Actualitate > Percheziții de amploare pentru trafic de țigări. Contrabanda dăunează grav bugetului de stat
Percheziții de amploare pentru trafic de țigări. Contrabanda dăunează grav bugetului de stat

Percheziții de amploare pentru trafic de țigări. Contrabanda dăunează grav bugetului de stat

Se fac percheziții de amploare în București și 3 județe, într-un dosar privind contrabanda de țigarete. Contrabanda este un pericol serios pentru bugetul de stat și a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a țării.

Percheziții de amploare pentru trafic de țigări!  Se fac percheziții de amploare în București, Constanța, Dolj și Ilfov, într-un dosar privind contrabanda efectuată cu țigarete. Oamenii legii au pus în aplicare 17 mandate de percheziție, iar pentru 8 suspecți există mandate de aducere.

„Direcția Generală de Poliţie a Municipiului București, sub coordonarea procurorilor din cadrul  Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Secția Urmărire Penală și Criminalistică, pune în aplicare 17 mandate de percheziție domiciliară, în București, Constanța, Dolj și Ilfov, într-un dosar în care se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de contrabandă efectuată cu țigarete. Totodată sunt puse în aplicare 8 mandate de aducere”, potrivit unui comunicat oficial.

Percheziții de amploare pentru trafic de țigări! Au fost identificate sute de baxuri de țigarete

Audierile se vor desfășura la sediul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice din Poliția Capitalei, anunță oficialii. În urma perchezițiilor efectuate au fost identificate sute de baxuri de țigarete, ce urmează a fi inventariate și predate Autorității Naționale a Vămilor. Acțiunea beneficiază de sprijinul Jandarmeriei și de suportul Inspectoratului General al Poliției Române – Direcția Operațiuni Speciale.

„Facem precizarea că percheziția este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”, mai precizează comunicatul.

Contrabanda a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a țării

În 2020, contrabandiștii nu au stat la izolare sau carantină, ci au trudit din greu. Au încercat să introducă țigări în țară. Cea mai mare captură a fost de peste 150.000 de țigări, arăta Hotnews. Contrabanda a fost inclusă în Strategia Națională de Apărare a țării pe motiv că dăunează serios bugetul de stat.

Potrivit unei analize a site-ului stopcontrabanda.ro, contrabandiștii produc anual prejudicii bugetului național de zeci de milioane de lei.

Datele IGPR arată că, în perioada 2016 – 2020, structurile de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române au destructurat 77 de grupări infracționale care făceau contrabandă cu țigări, fiind trimise în judecată 677 de persoane pentru săvârșirea de infracțiunilor prevăzute în Codul Penal și Codul Vamal. În 2020,DIICOT a destructurat o grupare coordonată din România, care a produs un prejudiciu estimat la 80 milioane de euro.

Foto: Poliția de Frontieră