Percheziţii de amploare în Germania. Suspiciuni privind exportarea în Rusia a unor substanţe chimice utilizate la fabricarea agentului neurotoxic Noviciok

Percheziţii de amploare în Germania. Suspiciuni privind exportarea în Rusia a unor substanţe chimice utilizate la fabricarea agentului neurotoxic Noviciok Sursa: Dreamstime.com

Percheziții multiple au fost demarate marți în Germania, ca parte a unei anchete mai ample, referitoare la exportul în Rusia a unor substanţe chimice utilizate în industria militară pentru fabricarea de armament neurotoxic, conform presei berlineze.

Anchetatorii germani au descins în şapte imobile situate în orăşelul Lilienthal, dar și în oraşele Bremen, Bremerhaven şi Konstanz. Potrivit Parchetului din Stade, aflat în landul Saxonia Inferioară, este investigată încălcarea normelor privind exportul de materiale de către firma Riol Chemie GmbH. Surse judiciare vorbesc despre nu mai puțin de 30 de cazuri de astfel de exporturi ilicite.

Parchetul din Stade a precizat că ia în calcul ipoteza conform căreia substanţele chimice exportate în Rusia ar fi fost folosite la crearea unor arme biologice, printre care și agentul neurotoxic Noviciok, conform Mediafax.

Noviciok, neurotoxina cu care a fost otrăvit Aleksei Navalnîi

Noviciok este o neurotoxină despre care s-a mai vorbit și în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal și a fiicei acestuia, în 2018, în Marea Britanie. Același agent chimic ar fi fost folosit și pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi, un critic al președintelui rus Vladimir Putin.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest compus chimic fost creat în Uniunea Sovietică în anii 1970-1980. Numele Noviciok înseamnă „nou-venit”. Este o substanță care afectează sistemul nervos și este compusă din agenți extrem de toxici, cu o compoziţie uşor diferită de gazele otrăvitoare mai cunoscute, VX şi sarin.

Rusia, un istoric al acuzațiilor privind neurotoxina Noviciok

Moscova nu a declarat niciodată Noviciok sau ingredientele sale către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) din Haga. Transformarea în armă a oricărei substanţe chimice este strict interzisă în temeiul Convenţiei privind armele chimice din 1997, care a fost semnat și de Moscova. În noiembrie 2019, membrii OPCW au inclus Noviciok pe lista substanțelor chimice interzise. Această interdicţie a intrat în vigoare pe 7 iunie 2020.

Noviciok a fost făcut din produse agrochimice, astfel încât producţia sa să poată fi ascunsă mai uşor, potrivit expertului american în arme chimice Amy Smithson. Substanţa chimică „determină încetinirea inimii şi restricţionarea căilor respiratorii, ducând la moarte prin asfixiere”, explica profesorul Gary Stephens, expert în farmacologie la Universitatea din Reading.

Marea Britanie susținea că Rusia a folosit Noviciok pentru a-l otrăvi pe fostul spion Sergei Skripal şi pe fiica acestuia, Yulia, în oraşul britanic Salisbury. Rusia a negat însă, în repetate rânduri, orice implicare în atac.