Pentru elevul filolog, literatura s-a mutat pe blog

Pentru elevul filolog, literatura s-a mutat pe blog

"Visător si sensibil", aşa îi place să se definească elevului filolog de la Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu". Deşi se simte din plin atmosfera vacanţei, aici elevii vorbesc cu drag despre ce înseamnă să ai formaţie de om al literelor.

Cristina, Corina şi Sergiu recunosc la unison că o mare pondere în alegerea liceului a fost reprezentată de matematică. Mai bine zis de "teama de matematică".
"Nu urăsc matematica, dar nici nu mă pasionează", spune Cristina, eleva care din clasa I a avut numai premiul întâi. Ea abia aşteaptă să treacă în clasa a XI-a şi, în loc de matematică, fizică şi chimie, să poată studia şi mai multă literatură sau filosofie. Dar nici istoria, geografia sau biologia nu sunt de neglijat.

Dezamăgit de noul val

Pentru filolog, literatura reprezintă un mod de viaţă, iar cea mai mare provocare a sa este "lupta cu materiile de real" din clasele a IX-a şi a X-a. Cu toate acestea, el spune despre literatura modernă că şi-a pierdut din savoarea şi puritatea celei clasice sau interbelice, definitorii pentru noi ca popor. Dezamăgit de faptul că, după Revoluţie, primele pe care le-am dat uitării au fost cărţile, iar literatura se produce în realul cotidian, filologul spune că tot ce are românul mai literar "s-a mutat pe blog". Ce înseamnă să fii filolog
"În primul rând să te gândeşti la partea creativă a vieţii”, spune Sergiu dintr-a X-a. El îşi doreşte o carieră în avocatură şi ştie că la Facultatea de Drept se intră prin examen la limba română. Însă, Sergiu mai are o opţiune de rezervă pentru viitor, axată pe acelaşi profil. Vrea să devina filosof. "Meserie de oameni faliţi", în opinia sa, dar foarte aproape de suflet.

Liceul cu profil filologic îi mai pregăteşte pe elevi pentru o carieră în SRI sau Poliţie, dar şi pentru profesia de dascăl. Aceasta din urmă este cel mai puţin dorită de literaţii de la "Iulia Haşdeu". Ei recunosc că, să fii profesor este o carieră frumoasă, dar se declară prea puţin motivaţi financiar în acest sens.

Corina Covasa, elevă în clasa a X-a, este de părere că între profilul real şi cel uman se duce lupta viitorului, câştigată, până acum, de real, "pentru ca îţi oferă mai multe posibilităţi de carieră". "Când vrei să urmezi un liceu cu profil filologic, trebuie să fii aproape 100% hotărât cu privire la drumul tău în viaţă. Adică sa continui să fii un literat. În cazul în care, pe parcursul celor patru ani de liceu te răzgândeşti, cu siguranţă vei avea nevoie de pregătire în particular", spune Cristina. Ce studiaza elevul filolog

La finalul celor patru ani de liceu, filologul se poate lăuda, pe lângă faptul că a făcut foarte puţină matematică, fizică sau chimie, că a studiat două limbi moderne plus limba latină, a ajuns să aibă până la 13 ore de limba română săptămânal şi a mai studiat discipline socio-umane (Economie, Sociologie şi Filosofie).

Planul de şcolarizare pentru 2009-2010 la Colegiul Naţional "Iulia Haşdeu" prevede:

Profilul Uman:

  • Filologie - bilingv engleză - 1 clasă (28 de locuri)
  • Filologie - 4 clase (112 locuri)

Profilul Real:

  • Matematică-informatică - bilingv engleză - 1 clasă (28 de locuri)
  • Matematică - informatică - 2 clase (56 de locuri)

Ultima medie de admitere pentru clasa a IX-a, anul scolar 2008 – 2009, a fost 8,86.

Alte licee cu profil filologic:

  • COLEGIUL NATIONAL "I.L. CARAGIALE" – 252 de locuri (ultima medie deadmitere, 6,81)
  • LICEUL TEORETIC "ALEXANDRU VLAHUTA" – 56 de locuri (ultima medie deadmitere 7,61)
  • LICEUL TEORETIC BULGAR "HRISTO BOTEV"– 84 de llocuri ( ultima mediede admitere 5,10)

Ne puteți urmări și pe Google News