Pentagonul vrea să ATACE „Capitala ISIS” din Libia, Obama REFUZĂ

Pentagonul vrea să ATACE „Capitala ISIS” din Libia, Obama REFUZĂ

Președintele Obama a respins un plan al Pentagonului de a ataca Sirte, capitala de facto a ISIS în Libia, în ciuda acțiunilor tot mai periculoase și a amenințării crescânde a jihadiștilor.

De câteva săptămâni, Pentagonul insistă pe lângă Casa Albă pentru organizarea unor operațiuni militare în Libia, cu scopul de a distruge nucleul ISIS, înainte de a se extinde în tot Nordul Africii și mai departe, peste Mediterana, în Europa.

Comandamentele pentru Africa și pentru Operațiuni Speciale din cadrul Pentagonului au propus un plan care includea raiduri aeriene și desfășurarea de Trupe Speciale, în Libia, mai alas în zona Sirte, pentru a forma și antrena luptători locali.

Ironia sorții, orașul natal al fostului dictator Moammar Gaddafi, răsturnat de la putere în urmă cu exact cinci ani, cu sprijinul decisiv al Occidentului, a devenit acum fief-ul jihadiștilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul anului, New York Times cita oficiali ai Apărării, care lucrau la aceste planuri militare, și afirmau că se află în faza culegerii de informații pentru stabilirea țintelor.

Între timp, toate planurile au căzut.

Un alt oficial a explicat recent pentru The Daily Beast:

„Interesul administrației pentru ele este între puțin și deloc.”

Washingtonul preferă loviturile aeriene ocazionale, vizându-i pe liderii jihadiști foarte importanți, așa cum a fost atacul cu dronă din noiembrie care l-a ucis pe Abu Nabil Al-Anbari, liderul de atunci al ISIS din Libia și pe care administrația Obama nu încetează să-l citeze ca o dovadă a hotărârii sale.

Între Statele Unite și Europa există o mare diferență de abordare a pericolului jihadist din Libia. Permanenta înaintare a ISIS, creșterea suprafeței din țară ocupată de această grupare, pe fondul haosului politic și social de la Tripoli, îngrijorează enorm Europa, care s-a trezit cu teroriștii la o aruncătură de băț.

Valul de imigranți care traversează Mediterana, folosind Libia ca rampă de lansare, pentru a debarca în Italia este un camuflaj perfect pentru jihadiști.

Distanța face ca Statele Unite să fie ceva mai relaxate, deși nu ar trebui. ISIS plănuiește să tranforme Sirte într-un centru de operațiuni, după modelul Mosul din Irak și Raqqa din Siria. Adică „a treia capitală a Califatului”.

Potrivit evidențelor Pentagonului, în Libia acționează acum circa 5000 de luptători jihadiști, o creștere uriașă, de la cei 1000 câți existau acum câteva luni.

La urma urmei, pentru simpatizanții radicalizați care vor să se alăture cauzei Jihadului, este mult mai ușor de ajuns în Libia decât în Siria sau Irak.

Însă, Obama este consecvent în reticența de a interveni decisiv împotriva ISIS. Marți, la o conferință de presă prilejuită de summit-ul anual al Asociației Națiunilor din Asia de Sud-Est, președintele american a fost destul de limpede în a sugera că orice intervenție militară în Libia ar provoca noi fracturi politice.

Deși președintele american a reafirmat că Statele Unite vor urmări ISIS „oriunde apare”, el a respins ipoteza unei acțiuni americane unilaterale:

„Vom continua să acționăm acolo unde există planul pentru o operațiune clară și o țintă clară. Și lucrăm cu partenerii noștri de coaliție pentru a ne asigura că, atunci când apar oportunități de a împiedica ISIS să se dezvolte, le vom exploata. În același timp, lucrăm sârguincios cu ONU pentru a instala un guvern în Libia. Iar aceasta este o problemă.”

O serie de oficiali militari americani au declarat pentru The Daily Beast că Obama speră ca Franța și Italia, care au dat semne că și-ar dori o intervenție militară în Libia, să preia inițiativa. Parisul și Roma au fost membri de bază în campania NATO din 2011, când a fost răsturnat Gaddafi.

Alte voci de la Pentagon consideră că Obama vrea să limiteze lupta împotriva ISIS la teatrele de operațiuni din Siria și Irak, unde și așa, are destule probleme.