Pensionarii corecți, păcăliți de Guvern

Pensionarii corecți, păcăliți de Guvern

Ministerul Muncii se pregătește să scutească de plată peste 20.000 de pensionari cu datorii la stat. Cei care au apucat să restituie debitele, însă, nu mai văd banii înapoi.

Val de pomeni electorale în prag de alegeri.Ministerul Muncii a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care pensionarii care au datorii către stat din cauză că pensiile le-au fost calculate greșit să fie scutiți de plată. Scutirea de la plata sumelor datorate statului se va face indiferent de categoria de pensie de care beneficiază sau a beneficiat pensionarul la momentul constatării datoriei, se mai arată în actul normativ. Cei care au apucat să plătească debitul sau și-au rupt din pensie pentru a achita contribuția la asigurări de sănătate sau impozitul nu vor mai vedea banii înapoi, precizează același proiect de act normativ.

„Toți pensionarii ar trebui tratați la fel”

„Rovana Plumb își bate joc de pensionari pentru că toți trebuie tratați la fel. Nu poți să aplici un tratament fiscal neechitabil. Ce deducem de aici? Că statul te sancționează dacă ești corect și îți plătești obligațiile. Pensionarii care au bani de recuperat ar trebui să se adreseze justiției”, a comentat Gheorghe Ialomițianu, fost ministru de Finanțe.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, ministrul Muncii se ferește să restituie aceste sume către pensionarii care și-au plătit datoriile pentru că nu sunt bani la buget. Încasările sunt foarte proaste, iar măsurile acestea sunt pur electorale, a mai spus Ialomițianu.

Deși săptămâna trecută ministrul Muncii, Rovana Plumb, declara că suma de 100 de milioane de lei pagubă la bugetul asigurărilor sociale ca urmare a calculării greșite a pensiilor va fi recuperată de la funcționarii care se fac vinovați, proiectul de lege nu suflă niciun cuvințel despre acest lucru. „Pot să-i scutesc pe pensionari de plată mai ales că nu sunt vinovați, însă nu pot să nu am în vedere că a fost afectat un buget și că s-au dat niște bani ilegal. În urma controlului pe care l-a făcut Curtea de Conturi sunt indicate și niște persoane vinovate. Acele persoane trebuie să răspundă, de la ele trebuie recuperate aceste sume”, a adăugat Ialomițianu. Potrivit acestuia, formațiunea politică din care face parte va depune amendamente la acest proiect în ideea ca toți pensionarii să beneficiexe de un tratament fiscal egal, iar vinovații să plătească.

Aproape 10.000 pensionari, în culpă

După recentul scandal în care premierul a anunțat, inițial, că dorește să amnistieze fiscal toți pensionarii cu debite la stat pentru ca mai apoi să nuanțeze spunând că în discuție sunt doar cei care nu și-au obținut pensiile în mod fraudulos, proiectul de act normativ specifică faptul că persoanele care și-au obținut pensia în baza unor documente false, precum și cei care au cumulat ilegal pensia cu salariul nu fac obiectul acestor scutiri de datorii.

Din datele Casei Naționale de Pensii Publice, reiese că au fost stabilite debite în sarcina unui număr de 31.118 pensionari, din care 9.593 au drept cauză culpa pensionarilor.

În expunerea de motive se arată că datoriile pe care le au pensionarii către stat provin din nerespectarea prevederilor legii care interzice cumularea pensiei cu salariul pentru anumite categorii, declararea unor sume neconforme cu realitatea care au avut drept consecință stabilirea greșită a pensiei, depunerea la dosarul de pensie a unor documente eliberate fără respectarea legislației și stabilirea eronată a pensiei ca urmare a interpretării neunitare a legislației sau ca urmare a unor erori de procesare a dosarelor de pensionare.

Proiectul de act normativ se va afla în dezbatere publică până pe 13 septembrie. În termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a legii, Ministerul Muncii trebuie să elaboreze normele de aplicare.

Urmează pomana electorală pentru mamele cu copii mici

Recent, premierul Victor Ponta se declara nemulțumit de faptul că în urma unui control al Curții de Conturi s-a descoperit că 12.460 de mame au încasat ilegal sume de bani suplimentare pe lângă idemnizația de creștere a copilului și a cerut ca și acestea să fie scutite de returnarea sumelor. Valoarea debitului este de 15 milioane de lei. După declarația lui Ponta, ministrul Rovana Plumb a afirmat că se lucrează la modificarea unei ordonanțe privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copilului, astfel încât orice părinte care va beneficia de indemnizație să poată să obțină și alte venituri, muncind de acasă. Plafonul propus pentru aceste venituri este de aproximativ 1.500 de lei pe an, respectiv trei indicatori sociali de referință.