Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme

Pensionare anticipată în 2024. Condițiile de retragere înainte de vreme Sursa foto: Dreamstime

Românii se pot retrage din activitate și se pot pensiona anticipat în anumite condiții prevăzute de lege. Pensionarea anticipată este posibilă din motive de sănătate în cazul unor afecțiuni care afectează capacitatea de muncă a bolnavilor

Pensionarea anticipată în anul 2024 este posibilă, conform legii pensiilor, în anumite condiții. Persoanele care doresc să se retragă înainte de vreme, din activitate, trebuie să urmeze anumite proceduri destul de complicate.

Pensionarea anticipată în 2024

Retragerea din activitate înainte de termen este prevăzută de lege, în special, pentru motive de sănătate. Procedurile pentru pensionarea anticipată sunt destul de complicate și necesită un lung parcurs birocratic. Aceasta deoarece statul român, mult prea puțin prietenos cu proprii cetățeni dorește să-i țină cât mai mult în activitate.

Potrivit legii, persoanele care doresc să se pensioneze anticipat din cauza unei afecțiuni medicale trebuie să îndeplinească anumite criterii. Acestea sunt nevoite, prin lege, să demonstreze că boala de care suferă este severă și le limitează capacitatea de muncă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În acest sens, există o listă de boli pentru care se poate solicita și obține pensia anticipată pe caz de boală sau invaliditate. Lista cuprinde afecțiuni precum SIDA, neoplazii, tulburări psihice sau afecțiuni rezultate din accidente de muncă.

Chiar și așa, pentru pensionarea anticipată este nevoie ca persoana în cauză să fi cotizat cel puțin 15 ani la pensie și la asigurările sociale de sănătate. Cei care nu îndeplinesc această condiție trebuie să se prezinte la o comisie de specialitate care le va analiza situația.

pensii, marcel ciolacu

Sursa foto: Dreamstime.com

Acte necesare pentru pensionare înainte de vreme

Cei care se încadrează în prevederile legale și doresc pensionarea anticipată au nevoie de o serie de documente. Ei trebuie să depună aceste acte la casele județene de pensii. Astfel, este nevoie de următoarele acte ce vor fi analizate:

  • cartea de identitate și certificatul de naștere;
  • carnetul de muncă;
  • acte privind vechimea în muncă sau vechimea în serviciu;
  • actele de stare civilă;
  • livretul militar;
  • diplomă de absolvire a învățământului universitar;
  • adeverință din care să rezulte perioada studiilor;
  • adeverință privind sporurile cu caracter permanent;
  • adeverință privind condițiile de muncă deosebite sau speciale;
  • documente medicale.
  • Pensii

    Recalcularea pensiilor. Sursă foto: arhivă EVZ

Pensionarea anticipată, un proces anevoios

Odată ce documentele au fost depuse, la casele teritoriale de pensii, autoritățile trebuie să verifice dacă sunt veridice și suficiente. O comisie de specialitate va stabili dacă solicitantul poate beneficia de pensionarea anticipată pe caz de boală.

De asemenea, în unele cazuri, medicul expert poate recomanda un concediu medical în locul pensionării pe caz de boală. În acest timp, solicitantul trebuie să urmeze un tratament sau investigații. Astfel de decizii, de natură medicală, pot prelungi procedura.

Pensionarea anticipată se amână până la finalul tratamentelor recomandate, când urmează o nouă examinare.