Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, publicate. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor, publicate. Ce se întâmplă cu vârsta de pensionare Sursa foto: Arhiva EVZ

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor au fost publicate de către Ministerul Muncii. Această lege presupune recalcularea tuturor pensiilor din România.

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor. Calculul pensiei, după noua lege, se va face înmulțind valoarea punctului de referință cu numărul total de puncte acumulate.Punctul de referință a fost stabilit la 81 lei. O noutate adusă este că vor fi eliminate indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit. Această prevedere a fost gândită pentru a corecta inechitățile  din sistem.

Normele de aplicare a noii legi a pensiilor sunt publice

Legea presupune recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv cele în plată, pe baza formulei fără indici de corecție, la 1 septembrie 2024. În cazul în care după recalculare pensia rezultată este mai mică decât nivelul actual, se va menține nivelul actual.

Au fost publicate normele de aplicare pentru noua lege a pensiilor. Ministerul Muncii a făcut anunțulNormele de aplicare a noii legi a pensiilor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ne puteți urmări și pe Google News

Indexarea pensiilor se va face cu rata inflației, la care se adaugă 50% din creșterea reală a salariului mediu brut, pentru anul calendaristic anterior, la fel cu era prevăzut și în legea anterioară. Majorarea pensiilor se va face anual, în luna ianuarie.

Noutatea este că majorarea pensiilor va fi corelată cu creșterea veniturilor la bugetul asigurărilor sociale sau cu rata inflației. Această prevedere este o recomandare venită de la Comisia Europeană. De precizat, însă, este că pentru aceste persoane nu va mai avea loc o indexare a pensiilor, în următorii ani, până când vor ajunge la nivelul pensiei calculat în baza noii legi.

Noutatea pentru cei care doresc să mai lucreze

O altă noutate adusă de lege este că cei care vor dori să lucreze peste stagiul de cotizare de 25 de ani vor primi puncte în plus, pentru a stimula prelungirea vieții profesionale. Pentru stagiul de cotizare mai mare de 25 de ani, o persoană primește următoarele bonusuri în puncte:

  • 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;
  • 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;
  • un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

În plus, persoanele asigurate în sistemul public de pensii care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie pot opta pentru menținerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la împlinirea vârstei de 70 de ani.

Oameni Batrani, Pensionari, PensiuneaNormele de aplicare a noii legi a pensiilor. Sursa foto: Pixabay

Normele pentru un stagiu de cotizare contributiv

Tot pentru a încuraja principiul contributivității, normele pentru noua lege prevede că stagiul minim de cotizare și stagiul complet de cotizare vor fi condiționate de un stagiu de cotizare contributiv. Iar stagiul minim de cotizare se va majora în funcție de evoluția speranței de viață din România.

Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare contributiv și care au născut și crescut copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare, în funcție de numărul de copii născuți. Suplimentar, sunt luați în calcul și copiii adoptați.

Vârsta de pensionare a fost amânată

Normele din noua lege amână până în 2035 egalizarea vârstei de pensionare a femeilor cu cea a bărbaților la 65 de ani. O altă noutte: legea elimină anumite meserii de la condițiile speciale de pensionare.

În prezent sunt 10 funcții, iar după revizuire au rămas doar 4 funcții. S-a propus eliminarea jongleorilor, clovnilor, cascadorilor, dansatorilor, călăreților de circ, a dresorilor de animale. Noua lege intră în vigoare la 1 septembrie 2024, potrivit Ministerului Muncii.