Pensiile românilor. Recalcularea drepturilor pentru veniturile de dinainte de 2001

Pensiile românilor. Recalcularea drepturilor pentru veniturile de dinainte de 2001 Sursa foto: Dreamstime.com

Legea pensiilor propune o nouă recalculare a drepturilor pentru angajații care au obținut venituri înainte de 2001 și urmează să se pensioneze în baa prevederilor acestui act normativ. Calculele se vor face în baza „adeverințelor de brut” emise de angajatori.

Pensiile românilor vor fi recalculate, conform noii legi, până în septembrie 2001. Procesul nu se va încheia, însă, și va urma o nouă etapă ce va dura șase luni, conform reglementărilor în vigoare.

Peniile românilor calculate după adeverințele de brut

Noua lege a pensiilor prevede și o a doua etapă de recalculare a drepturilor obținute înainte de 2001. Aceasta va fi mult mai importantă și se va baza pe „adeverințele de brut”. Până în luna septembrie 2024, pensionarii pot depune la casele teritoriale de pensii aceste documente, prevăzute de lege.

La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va utiliza Adeverința de Brut. Astfel se vor determina punctajele pentru contribuțiile pătite. Vor fi luate în considerare inclusiv prime, ore suplimentare sau alte venituri, dar numai cele pentru care s-a plătit CAS. În baza adeverințelor se vor recalcula pensiile românilor, în termen de 6 luni.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă în urma acestei etape, drepturile rezultate sunt mai mici, vor rămâne în plată. Practic, este foarte posibil ca pensionarii să se trezească cu o pensie mai mică și aceasta va fi cea plătită.

„(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării”, prevede noua lege a pensiilor.

Ce prevede legea în lipsa adeverințelor

Dacă nu se poate face dovada venitului brut sau net, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, așa cum sunt înscrise în carnetul de muncă. De asemenea, vor fi înscrise și sporurile cu caracter permanent.

Pentru a nu pierde din venituri, fiecare pensionar trebuie să-și analizeze  dosarul, iar dacă va constata că are prime sau ore suplimentare pentru care nu s-a plătit CAS sau orice alte elemente care pot afecta calculul pensiei, să facă calcule și să decidă dacă va duce Adeverința de Brut.

Pensiile care vor fi taxate pe sănătate. Lovitură uriașă pentru pensionari

Pensii. Sursa foto: Arhiva EVZ

 Pensiile românilor conform legii

Cea de-a doua recalculare a pensiilor se face în baza mai multor articole de lege, după cum urmează:

Articolul 139: (1) La determinarea punctajelor lunare, pentru perioadele anterioare datei de 1 aprilie 2001, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.

(2) Venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, prevăzut la alin. (1), se dovedește prin adeverință întocmită conform modelului prevăzut în anexa nr. 6, eliberată pe baza statelor de plată, de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

(3) În situațiile prevăzute la alin. (1) în care, pentru o anumită perioadă care constituie stagiu de cotizare, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat, brut sau net, după caz, la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul al pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

(4) Salariile prevăzute la alin. (3) care se utilizează pentru determinarea punctajelor lunare sunt salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, astfel:

  • salariile brute, până la data de 30 iunie 1977;
  • salariile nete, de la data de 1 iulie 1977 până la data de 31 decembrie 1990;
  • salariile brute, de la data de 1 ianuarie 1991.

(5) Pentru situațiile prevăzute la alin. (3), sporul de vechime care se utilizează la determinarea punctajelor lunare este următorul:

  1. perioada 1 martie 1970-31 august 1983:– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;– 5% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;– 7% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;– 10% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
  2.  perioada 1 septembrie 1983-31 martie 1992:– 3% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 3-5 ani;– 6% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 5-10 ani;– 9% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 10-15 ani;– 12% pentru o vechime în muncă totală cuprinsă între 15-20 de ani;– 15% pentru o vechime în muncă totală de peste 20 de ani;
  3. perioada 1 aprilie 1992-1 aprilie 2001, cel înscris în carnetul de muncă sau dovedit cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

(6) Salariile minime pe economie, brute sau nete, după caz, sau salariul minim brut pe țară garantat în plată, pentru fiecare an, până la data intrării în vigoare a prezentei legi, sunt prevăzute în anexa nr. 8.

(7) Pentru perioadele anterioare anului 1949 se utilizează salariul minim corespunzător anului 1949.

Pensiile se recalculează după următoarea lege

Începând cu septembrie 2024 va începe recalcularea pensiilor pe baza adeverințelor de brut.

Articolul 155: (1) În termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei legi, pensiile prevăzute la art. 144 alin. (1) se recalculează din oficiu, prin valorificarea din adeverințele care îndeplinesc condițiile de valabilitate și legalitate, prevăzute la art. 4 alin. (1) și art. 5 alin. (1) din Ordinul ministrului muncii și protecției sociale nr. 487/2021 privind efectuarea operațiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023, a sporurilor/veniturilor nepermanente sau a veniturilor lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, plătite din fondul de salarii, asupra cărora s-a datorat, potrivit legii, contribuția de asigurări sociale de stat, nevalorificate la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată.(2) Drepturile recalculate potrivit alin. (1) se acordă începând cu data intrării în vigoare a prezentei legi.

Recalcularea pensiilor. Ce sumă va primi o persoană care a avut salariul net de 2000 de lei

Pensii Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pensiile românilor după normele de aplicare

Articolul 110: (1) Pentru perioadele de stagiu de cotizare contributiv realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajelor lunare, se utilizează venitul total lunar realizat, brut sau net, după caz, asupra căruia s-a datorat, potrivit legii, contribuția la bugetul asigurărilor sociale de stat.

(2) Venitul total lunar realizat prevăzut la alin. (1) se dovedește prin adeverință eliberată conform modelului prevăzut în anexa nr. 6 la lege.

(3) În cazul în care pentru anumite perioade de stagiu de cotizare contributiv realizat anterior datei de 1 aprilie 2001, nu se poate face dovada venitului total lunar realizat prevăzut la alin. (1), la determinarea punctajelor lunare se utilizează salariile brute sau nete, după caz, în conformitate cu modul de înscriere a acestora în carnetul de muncă, precum și sporurile cu caracter permanent care, după data de 1 aprilie 1992, au făcut parte din baza de calcul a pensiilor conform legislației anterioare și care sunt înscrise în carnetul de muncă ori sunt dovedite cu adeverințe eliberate de către angajatori, deținătorii legali de arhive sau operatorii economici autorizați de Arhivele Naționale pentru prestarea serviciilor arhivistice, care au dreptul legal de a certifica aceste date, în original.

Art. 111: (1) Pensile stabilite pe baza legislației anterioare intrării în vigoare a legii, devenite pensii conform art. 144 din lege, se recalculează din oficiu, potrivit dispozițiilor art. 155 din lege.

(2) În situația în care, urmare recalculării drepturilor de pensie conform alin. (1), prin valorificarea venitului total lunar realizat, prevăzut la art. 139 alin. (1) din lege, rezultă un cuantum al pensiei mai mic decât cel aflat în plată, se acordă cuantumul și numărul de puncte rezultate în urma recalculării.