Noutățile în Legea pensiilor. Ministrul Muncii explică modul în care se calculează veniturile

Noutățile în Legea pensiilor. Ministrul Muncii explică modul în care se calculează veniturileBani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a detaliat funcționarea noii Legi a Pensiilor, ce urmează să fie implementată începând cu luna septembrie 2024. Conform acestei legi, va fi introdus un sistem de puncte de stabilitate și prime, de care va pensionarii cu un istoric complet de cotizare.

Ministrul Muncii a menționat că aceste schimbări vor duce la o majorare semnificativă a pensiilor, iar unii pensionari vor beneficia de o majorare chiar și cu 80% a pensiilor.

Anumiți pensionari vor primi o majorare chiar și cu 80%

Simona Bucura-Oprescu afirmă că vor exista români care ar putea înregistra o creștere de 1%, în timp ce alții ar putea avea o creștere de până la 80%.

Aceasta depinde de cele trei elemente esențiale pe baza cărora sunt calculate punctele: punctele contributive, punctele necontributive și punctele de stabilitate.

Fiecare român va avea un punctaj, care se va înmulţi cu valoarea punctului de referinţă, care va fi 81 de lei, şi datorită acestui punctaj va avea pensia recalculată. Pe recalculare, este foarte important să explicăm cele două elemente pe care le avem, respectiv de contributivitate şi de stabilitate.

Cu alte cuvinte, la contributivitate şi muncă egală vom avea pensii egale, fiindcă prin această nouă lege a pensiilor, în fapt, noi încercăm să corectăm trei categorii de inechităţi”, a spus Ministrul Muncii despre majorările de care vor beneficia anumiți pensionari.

Simona Bucura-Oprescu a subliniat și faptul că există inechități între acești pensionari care au avut aceeași muncă, dar au ieșit la pensie în ani diferiți, inechități între femei și bărbați, și, nu în ultimul rând, inechități între cei care au primit indemnizație socială minimă.

Ministrul Muncii anuntă majorarea pensiilor din septembrie 2024/ Sursă foto: Arhiva EVZ

Simona Bucura-Oprescu, despre majorările pensiilor. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cei cu vechime de peste 35 de ani vor cunoaște o majorare substanțială

Ministrul Muncii a subliniat că fiecare pensionar va beneficia de un punctaj de stabilitate. Astfel, cei care au o vechime de 35 de ani vor observa o creștere directă a pensiilor în concordanță cu acest aspect.

Este foarte important de spus că pe simulările noastre, pe o situaţie în care un pensionar avea indemnizaţie minimă socială, care astăzi primea 1.125 de lei, de anul viitor, pentru o vechime în muncă de 35 de ani, creşterea va fi de 87%, adică peste 1.900 de lei.

Este foarte important de ştiut, datorită punctelor de stabilitate, fiindcă pentru un român care a muncit peste 25 de ani se va obţine un punctaj suplimentar pentru fiecare an de muncă. Între 25 şi 30 de ani, 0,5 puncte pe an, între 30 şi 35 de ani, 0,75 de puncte pe an, şi după 35 de ani, un punct pe an”, a spus Simona Bucura-Oprescu.

Pensii pentru românii din străinătate

Pensionarii vor primi pensii mai mari. Sursa foto: Arhiva EVZ

Al treisprezecelea salariu și sporurile, luate în calcul la pensie

Ministrul Muncii subliniază că punctele de contributivitate vor înregistra o creștere, deoarece, în conformitate cu noua lege, se vor lua în considerare inclusiv sporurile nepermanente.

În trecut, nu se luau în calcul acordurile globale dinainte de anul 2001, însă după implementarea noii legi, acestea vor fi incluse în calculul punctelor de contributivitate.

Astfel, vor fi luate în considerare și alte elemente, precum al treisprezecelea salariu, sporurile nepermanente și premiile.

„Pe contributivitate, în mod proporţional, se iau toate aceste venituri şi se vor transforma în puncte de pensie contributive, care vor fi folosite la stagiul minim de cotizare şi stagiul complet de cotizare, iar în cazul facultăţii, şomaj, armată, sunt perioade asimilate care, la rândul lor, vor da un punctaj suplimentar, dar nu vor fi luate în calcul la stagiul minim de cotizare”, a mai explicat ministrul Muncii.