Creșterea pensiilor în 2024. Formula de calcul pe înțelesul tuturor

Creșterea pensiilor în 2024. Formula de calcul pe înțelesul tuturor Sursa foto: Dreamstime.com

Pensiile românilor vor fi calculate după o nouă formulă, conform prevederilor din noua lege adoptată de Parlament, la inițiativa Guvernului. Viitorii pensionari își vor putea calcula, punctele în baza cărora li se vor stabili veniturile la ieșirea din activitate, în funcție de valoarea contribuțiilor.

Pensiile românilor vor fi calculate după o formulă nouă, conform noiilor reglementări ce vor intra în vigoare anul viitor. Ministerul Muncii a prezentat procedura prin care viitorii pensionari își pot stabili singuri veniturile la care vor avea dreptul.

Noua lege a pensiilor stabilește cum se calculează pensiile românilor. Punctajul lunar se stabilește prin raportarea venitului brut lunar realizat, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale din anul respectiv.

Pensiile românilor după noua formulă

Ministerul a stabilit cum se calculează punctul de pensie. Formula nu este deloc simplă și trebuie urmărită cu atenție ca să obținem rezultatul corect. Să luăm un câștig mediu brut folosit la fundamentarea bugetului social de 6.789 de lei. În exemplul folosit, se arată cum se calculează punctul la un câștig mediu brut de 6.991 de lei. Venitul brut se împarte la câștigul mediu brut și se obține punctajul pe o lună.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Exemplu: Ai un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net)? Îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale. Ce se întâmplă cu aceste puncte lunare? Se adună, se împart la 12 luni și rezultă punctajul anual”, au arătat reprezentanții ministerului.

Ulterior, punctajele anuale acumulate se adună, iar rezultatul se înmulțește cu Valoarea Punctului de referință pe anul respectiv. În 2024 valoarea acestuia.

„Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024”, se ami arată în mesaj.

Formula de calcul a pensiilor

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cum se calculează punctul de pensie

Raportat la aceste calcule, oficialii ministerului stabilesc cum își pot calcula românii pensiile. Aceștia pornesc de la un exemplu concret.

 „Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei”, arată exemplul propus.

Conform aceleiași surse, la numărul total de puncte se mai adaugă și cele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă. Astfel, legea prevede câte 0,5 puncte pe an pentru cei care au contribuit între 26 și 30 de ani. Pentru cei ce activează mai mult, actul normativ prevede 0,75 puncte pe an.

„În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei”, arată Ministerul Muncii.

Pensiile românilor nu se văd prea bine în viitor

Noua lege a pensiilor, promovată de PSD și PNL impune noi reguli mult mai dificil de atins pentru lucrători. Reprezentanții guvernului vorbesc - în scop electoral - doar despre beneficiilor celor aflați deja la pensie. Nu se vorbește deloc sau aproape deloc despre ce se va întâmpla cu cei aflați în activitate.

Aceștia sunt adevărații beneficiari ai legii, iar condițiile impuse îi vor obliga să muncească mult mai mult decât în prezent. Noua formulă de calcul îi va obliga să muncească mai mulți ani, pentru a-și completa stagiul de cotizare și pentru a obține un venit decent.

Prin noua lege se va impune atât creșterea vârstei de pensionare, cât și a stagiului de cotizare. Cei doi indici sunt legați de speranța de viață. Iar creșterea acesteia va duce, obligatoriu la creșterea vârstei de pensionare și a stagiului de cotizare. Teoretic s-ar putea întâmpla la fiecare trei ani.