Record de pensie în România. Echivalentul a 45 de salarii minime nete

Record de pensie în România. Echivalentul a 45 de salarii minime nete Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cea mai mare pensie publică din România se apropie de 100.000 de mii de lei, potrivit anunțului făcut de Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii. Comparativ, cea mai mică, este de 1.125 lei.

La momentul actual, cea mai mare pensie din România atinge suma de 94.000 de lei, ceea ce reprezintă echivalentul a 45 de salarii minime nete, adică aproximativ 37.000 de euro.

„În sistemul public de pensii, cea mai mare pensie acum este 94.000 lei. Este o pensie de contributivitate a unei persoane care a avut venituri pentru care s-a plătit CAS de 25%, datorită cărora are o pensie de 94.000 lei”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

Cea mai mare pensie din România, obținută contributiv

Conform ministrului Muncii, în prezent avem în jur de 1.200.000 de pensionari ce primesc indemnizația minimă socială, stabilită la 1.125 lei în prezent.

Ne puteți urmări și pe Google News

Proiecțiile indică faptul că, în anul 2024, indemnizația minimă socială va crește la 1.281 lei.

Ca urmare a noii legi, se preconizează că o parte semnificativă a pensionarilor va ieși din categoria celor ce beneficiază de indemnizația minimă socială.

Deci cea mai mică pensie astăzi este 1.125 lei și cea mai mare pensie este 94.000 lei. Dar este important de știut că este o pensie obținută contributiv”, a explicat ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, potrivit psnews.ro.

Punctele de stabilitate de care se va ține cont la recalcularea pensiilor

Ministrul Muncii a detaliat criteriile de referință care vor influența majorările pensiilor pentru cetățenii români în urma procesului de recalculare.

Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat.

Pentru perioada între 30 și 35 de ani, 0,75 de puncte. Peste 35 de ani, un punct pe an. În felul acesta pensiile românilor vor crește în funcție de stabilitatea în muncă”, a explicat Simona Bucura-Oprescu.

Simona Bucura Oprescu, lămuriri despre noua lege a pensiilor

Simona Bucura Oprescu, despre cea mai mare pensie. Sursa foto: Facebook

Nu va mai exista pensie mai mare decât venit aflat în plată

Conform ministrului Muncii, în România nimeni nu va putea ieși la pensie cu un venit mai mare decât cel salarial.

„În România nu va mai fi posibil acest lucru, să ieși la o pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut. Atât pentru pensiile din sistemul public, cât și pentru pensiile de serviciu, fiindcă inclusiv în ceea ce privește pensiile de serviciu, aceștia au o legislație diferită. Și aici a fost o reformă aferentă jalonului 215. Avem o lege 282/2023”.

Simona Bucura-Oprescu declară că, la momentul preluării funcției de ministru al Muncii și Solidarității Sociale, legea era deja adoptată. Însă exista o hotărâre a Curții Constituționale care se referea la o anumită categorie.

A fost necesar să se facă doar modificările solicitate de decizia Curții Constituționale. Totuși, nicio pensie nu va putea depăși ultimul venit aflat în plată.