Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva se va desfășura sub restricții. Vor putea pelerinii să atingă și să sărute racla?
- Nicolae Comănescu
- 7 octombrie 2021, 08:22
Pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva începe, vineri, și va fi marcat de restricții sanitare, pentru a evita răspândirea cazurilor de infectare cu coronavirus.
Pelerinajul ce va avea loc la moaștele Sfintei Parascheva va începe mâine, iar credincioșii care vor ajunge la Iași vor trebui să poarte mască de protecție, conform măsurilor impuse de autorități.
Reguli adoptate în timpul pandemiei pentru pelerinajul la moaștele Sfintei Parascheva
Se va folosi masca din momentul în care pelerinii se aşază la coadă. Credincioșii vor circula încolonați pe un singur rând, distanţaţi unul faţă de celălalt, nu vor putea să stea în grupuri în curtea Mitropoliei şi nici să intre în catedrală dacă s-au aşezat în rând să se închine la baldachinul cu moaştele Sfintei Parascheva.
Pe de altă parte, nu vor exista alte restricţii pentru pelerini, cu excepția celor sanitare. Pe baldachin nu vor fi amplasate, ca în alţi ani, moaştele unui alt sfânt adus din ţară sau din străinătate, ci ale unui sfânt din Eparhie, şi anume «Sf. Gheorghe», numit şi Pelerinul, în 2018, când s-a proclamat canonizarea lui. Accesul la sfintele moaşte se va face în aer liber, pe culoar unic, unde va sta o singură persoană pe un traseu gândit foarte întortocheat, să folosim aproape în totalitate spaţiul din curtea interioară”, a declarat pr. Constantin Sturzu, conform ziaruldeiasi.ro.
Se va putea atinge și săruta racla?
Întrebat dacă racla va putea fi sărutată sau atinsă, Constantin Sturzu a răspuns că da, spunând că aceasta va fi şi curăţată periodic. „Nu ştiu ce e în sufletul fiecăruia, dar eu atâta ştiu că în aceste vremuri grele omul are nevoie de o speranţă, să îşi pună nădejdea în ceva, în cineva care poate să ne ajute pe toţi. Acela poate să fie doar Dumnezeu, Omul nu poate fi redus doar la trup, trebuie să avem un tonus bun, încredere, să fim dispuşi să luptăm dacă ne îmbolnăvim.
Constantin Sturzu a mai explicat că grupurile de pelerini nu vor putea, ca în alţi ani, să staţioneze în curtea interioară a Mitropoliei, iar persoanele care s-au închinat vor ieşi, pe un culoar prestabilit, direct în exteriorul ansamblului mitropolitan. De altfel, încă de ieri, la moaştele Sfintei Parascheva, amplasate în interiorul catedralei, era o coadă de câteva sute de persoane care aşteptau la un rând complex, care şerpuia prin curtea Mitropoliei, delimitat cu garduri de către forţele de ordine.