Pe reţelele de socializare, singurul lucru mai rău decât Covid-19 este Biden-20

 Pe reţelele de socializare, singurul lucru mai rău decât Covid-19 este Biden-20

 Deziulzionaţii înfrângerii lui Trump, pornind de la Israel şi terminâd cu Serbia, spun că singurul lucru mai rău decât Covid-19 este Biden-20. Dar Bolsonaro e deasupra tuturor: „Nu e persoana cea mai importantă din lume”.

Netanyahu se exprimă la multe ore distanţă de victoria neoficială, complimentându-l pe Biden şi mulţumindu-i magnatului pentru „prietenie”. Tăcere din Arabia Saudită care-l considera pe Trump un aliat cheie şi acum se teme să piardă acea imunitate internaţională care-i fusese garantată

De la Merkel la Macron, la von der Leyen, apoi la zeci de lideri ai lumii, au felicitat pe Joe Biden şi Kamala Harris.

Dar sunt şi personaje care au tăcut înainte de a-l recunoaşte pe noul ales, sau aşteaptă ca bătălia legală asupra votului, dorită de Trump, să se termine. Se menţine într-un echilibru premierul israelian Benyamin Netanyahu care în două tweeturi diferite sosite la ceva distanţă unul de altul a mulţumit „preşedintelui Trump pentru prietenia arătată în privinţa Israelului şi mie personal”, apoi a felicitat cuplul Biden-Harris. Mesaje sosite la distanţă de multe ore de la anunţul  rezultatului alegerilor care au rupt o tăcere oficială ce a durat mult timp. „Mulţumesc - a continuat Netanyahu adresându-se lui Trump - că ai recunoscut Ierusalimul şi înălţimile Golan, ca şi pentru contrele avute cu Iranul, pentru acordurile istorice şi pentru a fi dus alianţa Israel-SUA la niveluri fără precedent”.

 Preşedintele Braziliei a luat distanţă

Dacă nu cu multe ore înainte se arăta fanul lui Trump şi spera să poată participa la festivitatea de depunere a jurământului, potrivit celor ce scrie Washington Post, a declarat surprinzător că magnatul „nu este persoana cea mai importantă din lume”...

Alege să fie precaut preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, care nu-l va felicita pe Biden până când „toate chestiunile legale nu vor fi rezolvate, fiindcă nu vrem să fim impulsivi”. A adăugat apoi că ţara sa a avut până acum bune relaţii cu Trump, elogiind liderul în funcţie pentru a fi fost „foarte respectuos în ceea ce ne priveşte”. Felicitările  noii administraţii americane sosesc târziu şi de la suveranistul Viktor Orban, care până în septembrie spunea despre victoria lui Trump ca fiind „Planul său A”.

Preferinţele Belgradului

Niciun entuziasm de la preşedintele Aleksandar Vucic, care de mai multe ori în ultimele săptămâni a prevăzut o reconfirmare a lui Trump. Vorbind cu jurnaliştii seara, fiind în vizită la un şantier  unde se construia un nou spital pentru bolavii de Covid, Vucic a anticipat întrebările spunând că l-a felicitat pe Biden, observând totodată că pentru Serbia, dacă se ia în considerare chestiunea Kosovo, ar fi fost mai bine dacă la alegerile americane ar fi câştigat Trump.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cu toate că-l cunoaşte mai bine pe Biden cu care a avut mai multe întâlniri, cu această nouă administraţie, pentru Serbia va fi mai dificil, a afirmat Vucic şi pentru că Trump n-a fost implicat în bombardamentele NATO împotriva Serbiei în primăvara anului 1999. Acum două luni, Vucic a participat la un summit asupra Kosovo la Casa Albă, la Washington, în cursul căruia, în prezenţa lui Trump, a fost semnat un important acord privind normalizarea relaţiilor economice dintre Belgrad şi Pristina, acord iniţiat de administraţia americană. Iar preşedintele sârb a dezvăluit poziţia diferită a lui Trump pe tema Kosovo, susţinând că cu el SUA au demonstrat atenţie deosebită cauzei sârbe.

Tăcerea Arabiei Saudite

De la aliatul egiptean la rivalul iranian, lumea arabă şi islamică a comentat alegerea lui Joe Biden. Dar cei care au rămas în tăcere sunt cei din Arabia Saudită. Principele moştenitor Mohammed Bin Salman (MBS, cum este el cunoscut în Occident), îl considera pe Trump un aliat cheie, iar acum se teme că pierde acea imunitate internaţională care-i fusese garantată. „Regiunea aşteaptă şi se pregăteşte pentru ceea ce se va întâmpla după victoria lui Biden”, a scris pe prima pagină jurnalul saudit Okaz.

Alegerea lui Biden a fost practic ignorată pe reţelele de socializare  saudite, cu excepţia unui utilizator care a scris că „singurul lucru mai rău decât Covid-19 este Biden-20”

Deşi rămân de mare importanţă relaţiile dintre SUA şi Arabia Saudită, Biden pare intenţionat să mizeze pe alte chestiuni. A cerut, de exemplu, să se pună capăt „războiului dezastruos” în curs de desfăşurare din Yemen şi unde Riadul conduce o coaliţie militară arabă. Şi a cerut o  mai mare responsabilitate asupra uciderii jurnalistului Jamal Khashoggi, în consulatul saudit din Istanbul. În general, a solcitat deci, o reevaluare a relaţiilor dintre Washignton şi Riad.

„Priorităţile Americii în Orientul Mijlociu trebuie fixate la Washington, nu la Riad”, a spus Biden la Council on Foreign Relations anul trecut. Este apoi chestiunea Iranului, duşmanul  numărul unu al Arabiei Saudite în Orientul Mijlociu, de care administraţia Biden ar putea dori o reapropiere, chiar dacă  în urma unui acord, Trump se retrăsese din programul său nuclear.

Privind Iranul, MBS a apărut mereu foarte partizan al unei  atitudine dure, de „maximă presiune”, exercitată de administraţia Trump. Analiştii  se întreabă despre viitorii paşi ce trebuie făcuţi de Arabia Saudită, de posibilitatea de a strânge noi relaţii cu China, mai ales în domeniul nuclear, dar şi de normalizarea relaţiilor cu Israelul pentru a încuraja Washingtonul, scrie Il Fatto Quotidiano.