Pe fondul sancțiunilor impuse de Vest, Rusia ar trebui să achite datoria externă a țării în ruble: „Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria”

Pe fondul sancțiunilor impuse de Vest, Rusia ar trebui să achite datoria externă a țării în ruble: „Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria” sursa: arhivă EVZ

Ministerul Finanțelor din Federația Rusă declară luni, 14 martie, că a fost aprobată procedura temporară de plătire a datoriei țării, în valută. În cazul în care sancțiunile impuse de Occident vor împiedica băncile rusești să achite datoria în moneda în care fuseseră emise, Rusia declară că plățile vor fi efectuate în ruble. Conform Băncii Naționale a Rusiei, bursa de la Moscova va rămâne închisă și pe parcursul acestei săptămâni, fiind în această situație din data de 28 februarie.

Conform ministrului de Finanțe Anton Siluanov, Rusia deține suficiente fonduri pentru achitarea datoriei externe.

„Afirmaţiile că Rusia nu-şi poate îndeplini obligaţiile privind datoriile externe sunt neadevărate. Avem fondurile necesare pentru a ne îndeplini obligaţiile în legătură cu datoria”, transmite Siluanov.

Federația Rusă are de achitat 117 milioane de dolari, iar această sumă include două dintre obligaţiunile denominate în dolari. Mai mult, datoria trebuie plătită până miercuri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Având în vedere faptul că o serie de bănci rusești au fost excluse din SWIFT, banii care se vor scoși din Rusia întâmpină mari dificultăți. Astfel, dacă Guvernul rus nu va putea efectua plățile externe în dolari, atunci va fi utilizată rubla, iar acest aspect reprezintă, de fapt, intrarea în incapacitatea de plată.

„Îngheţarea conturilor în valută ale Guvernului şi Băncii Centrale a Rusiei poate fi văzută ca o dorinţă din partea unor state occidentale de a organiza o intrare artificială în incapacitate de plată”, atrage atenția ministrul rus de Finanțe.

Conform Băncii Naționale a Rusiei, bursa de la Moscova va rămâne închisă și pe parcursul acestei săptămâni, fiind în această situație din data de 28 februarie.

Occidentul sancționează aspru Rusia: „A sosit momentul să punem capăt”

Noi sancțiuni au fost impuse împotriva Rusiei, pe fondul războiului din Ucraina, despre care observatorii internaționali spun că urmează să atingă cote alarmante. Compania Microsoft a anunțat vineri, 4 martie, că va anula toate vânzările și serviciile în Rusia, în timp ce Comisia Europeană a hotărât să suspende programele de știință și cercetare în parteneriat cu oamenii de știință ruși.

Sancțiuni majore împotriva Rusiei. Compania Microsoft a transmis că va suspenda „toate vânzările noi de produse și servicii în Rusia”. Anunțul a fost făcut de președintele Microsoft, Brad Smith.

Acesta a scris, într-o postare publicată online, că firma „oprește, de asemenea, multe aspecte ale activității în Rusia, în conformitate cu deciziile guvernamentale privind sancțiunile”.

Nu este clar dacă suspendarea vânzărilor a fost un rezultat direct al respectării sancțiunilor. Microsoft nu a răspuns imediat la o solicitare a jurnaliștilor de a comenta situația.

Microsoft oferă asistență cibernetică Ucrainei

Reprezentanții Microsoft continuă să ofere asistență în materie de securitate cibernetică Ucrainei și „cel mai recent” a ajutat la apărarea țării împotriva unui atac cibernetic care a vizat un „important radiodifuzor ucrainean”.

Echipa de securitate cibernetică a Microsoft a ajutat să răspundă la atacurile cibernetice care au vizat „peste 20 de organizații guvernamentale, IT și din sectorul financiar din Ucraina”, a spus Smith, potrivit BBC.

Comisia Europeană anulează contracte pe bandă rulantă

De asemenea, tot vineri, Comisia Europeană a suspendat cooperarea cu entități rusești în domeniul cercetării, științei și inovării, în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Aceasta suspendă totodată plățile către entitățile rusești în cadrul contractelor existente și „nu va încheia noi contracte și nici noi acorduri” cu organizații rusești.

„Cooperarea UE în domeniul cercetării se bazează pe respectarea libertăților și drepturilor care stau la baza excelenței și a inovării. Agresiunea militară odioasă a Rusiei împotriva Ucrainei este un atac împotriva acelorași valori. Prin urmare, a sosit momentul să punem capăt cooperării noastre în domeniul cercetării cu Rusia”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă pregătită pentru era digitală.