Evenimentul Zilei > Politica > Pe cine trimite Dăncilă la Strasbourg. Afacerile europene au intrat în vrie după demisia răsunătoare de la Externe. România este reprezentată de cine se află la îndemână
Pe cine trimite Dăncilă la Strasbourg. Afacerile europene au intrat în vrie după demisia răsunătoare de la Externe. România este reprezentată de cine se află la îndemână

Pe cine trimite Dăncilă la Strasbourg. Afacerile europene au intrat în vrie după demisia răsunătoare de la Externe. România este reprezentată de cine se află la îndemână

Demisia ministrului delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, a lăsat-o pe Viorica Dăncilă în dificultate. Premierul este nevoit să improvizeze în relația cu liderii europeni, mai ales că rolul României este, în această perioadă, înainte de preluarea președinției rotative a Consiliului UE, este important, iar prezența reprezentanților țării este necesară.

România va fi reprezentată marți, 13 noiembrie 2018, la Strasbourg, în Conferința Președinților de Comisii a Parlamentului European de Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene în baza mandatului dat de premier. Rovana Plumb va prezenta prioritățile politice ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Conferința Președinților de Comisii (CCC) reprezintă forul care reunește președinții celor 20 comisii permanente din Parlamentul European, ai celor două subcomisii și trei comisii speciale.

CCC coordonează activitatea comisiilor parlamentare din perspectiva programării legislative. Practica standard prevede dialogul cu Președințiile rotative. România a fost invitată la reuniunea CCC în calitate de viitoare Președinție a Consiliului Uniunii Europene pentru a prezenta, conform practicii, prioritățile înainte de preluarea mandatului.

În Consiliul Afacerilor Generale (CAG) care are loc marți Bruxelles, România va fi reprezentată de Luminița Odobescu, ambasadorul țării noastre la UE. Consiliul Afaceri Generale pregătește reuniunile Consiliului European și urmărește rezultatele acestora.