Pe ce se duc banii românilor. Mâncarea, tot mai scumpă

Pe ce se duc banii românilor. Mâncarea, tot mai scumpăsaracie / Sursa foto: Pixabay

Coșul minim de consum pentru o familie cu doi copii din România a ajuns, în luna septembrie, la 10.450 lei pe lună. Asta înseamnă o creștere de 4,7% față de anul precedent.

De vină sunt mai ales majorările costurilor din alimentație. Cel mai rău este că salariul minim, care va crește de la 1 ianuarie, rămâne sub nivelul unui trai decent, deși are ca scop alinierea la normele europene.

Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat la alimentație (+5,7%), îmbrăcăminte și încălțăminte (+6,1%), îngrijirea sănătății (+10%) și recreere (+8,7%).

Singura categorie care a înregistrat o scădere a fost cea a cheltuielilor cu locuința (nu e vorba de chirii), cu o reducere de 1,5%.

Cei mai mulți bani, pe mâncare

Practic, românii trebuie să aloce un buget de aproximativ 2.090 de lei lunar doar pentru mâncare. Comparativ cu anul trecut, această sumă este cu 15% mai mare, ceea ce subliniază impactul inflaționist asupra economiei.

Pentru familiile cu un copil, valoarea coșului este de 8.586 lei pe lună, pentru doi adulți fără copii, 6.435 lei, iar pentru un adult singur, 3.972 lei.

Anul acesta, prețurile au explodat și la alte necesități, precum transportul și activitățile recreative, datorită majorării TVA-ului și accizelor la combustibili.

Legume

Produse alimentare/Sursa foto: pixabay.com

Salariul minim, insuficient

Cum pentru un adult singur valoarea coșului minim de consum se situează la 3.972 lei, salariul minim net, care este acum de 2.363 lei, nu acoperă, sub nicio formă, necesitățile. cu un beneficiu de netaxare de 300 de lei, ceea ce înseamnă un net de 2.363 lei.

Nici creșterea salariului minim de la 1 ianuarie nu va reuși să țină pasul cu cheltuielile.

Ce este coșul minim de consum

Coșul minim de consum pentru un trai decent reprezintă suma de bani necesară unei familii pentru a acoperi nevoile de bază, astfel încât să trăiască în condiții decente, nu doar să supraviețuiască.

Nu este vorba doar despre hrană și adăpost, ci și despre îmbrăcăminte, sănătate, educație, transport, recreere și alte nevoi zilnice.