Calculele reale despre majorarea salariului minim, din 2025. Câți bani în plus primesc, de fapt, românii

Calculele reale despre majorarea salariului minim, din 2025. Câți bani în plus primesc, de fapt, româniiSursa foto: Dreamstime.com

Creșterea salariului minim ar trebui să alinieze România la standardele europene. Guvernul a anunțat că măsura va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2025. Totuși, nimeni n-a precizat dacă OUG-ul care a crescut de la 200 la 300 lei suma netaxabilă din salariul minim pe economie se va aplica și la anul.

Actul normativ care prevede că 300 de lei din salariul minim pe economie sunt scutiți de impozit spune că măsura "se aplică veniturilor din salarii și asimilate salariilor aferente lunilor iulie - decembrie 2024 inclusiv".

Care este, de fapt, creșterea

Este neclar dacă măsura va fi prelungită, având în vedere că actualul Guvern își va încheia în scurt timp mandatul, suțin economiștii. Majorarea de la 1 ianuarie va fi de 350 de lei în sumă brută.

Dacă cei 300 de lei rămân neimpozabili, românii vor primi în plus 212 lei. Dar în cazul în care măsura nu se va mai aplica, salariul minim va crește cu doar 67 de lei brut.  

În prezent, o persoană plătită cu salariu lminim de 3.700 lei primește în mână 2.363 lei.

Salariul minim

Salarii. Sursa foto: Dreamstime.com

De majorarea salariului de bază minim la 4.050 de lei vor beneficia 1.823.520 salariați, față de 843.668 în prezent.

Tariful orar în România va fi de 24,496 lei/oră pentru un program normal de lucru de 165,334 ore, în medie, pe lună.

Efectul asupra economiei

Conform economiștilor, majorarea constantă a salariului minim are un efect benefic asupra economiei.

„Anul viitor, salariul minim brut ar putea ajunge la 4.050 lei, ceea ce ar ajuta la diminuarea diferențelor economice”, spune Andrei Perianu.

Perspectivele pentru 2025 sunt optimiste. „Atât timp cât piața muncii rămâne dinamică și salariul minim continuă să crească, ne putem aștepta ca veniturile românilor să urmeze o tendință ascendentă,” a concluzionat Andrei Perianu.

Ce spune ministerul

”Această decizie de majorare este rezultatul analizelor și dezbaterilor pe care le-am avut cu partenerii sociali, sindicate și patronate, și a ținut cont și de formula de calcul a salariului minim european, care are la bază indicatori economici clari și predictibili.

Măsura vizează reducerea numărului de angajați aflați în risc de sărăcie și excluziune socială și va avea efecte pozitive la nivel social prin stimularea ocupării și prin creşterea puterii de cumpărare a acestora”, a declarat ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura - Oprescu.