Patru diete care nu funcţionează

Patru diete care nu funcţionează

Regimurile care se bazează pe un singur grup de alimente sunt inutile şi nu vă ajută să vă menţineţi greutatea, chiar dacă în prima fază au efect.

Creşterea în greutate este cauzată de un nivel prea mare de calorii consumate, faţă de cât puteţi arde. Cele mai puţin recomandate diete care vă ajută să daţi jos kilogramele în plus sunt acelea care se bazează pe un aliment sau pe un grup de alimente (cum ar fi supele cu varză), pe ingrediente „miraculoase“ şi cele foarte sărace în calorii, atrag atenţia specialiştii americani citaţi de site-ul Web MD, care vă învaţă şi cum să alegeţi un regim de viaţă sănătos.

Specialiştii enumeră patru tipuri de diete care au puţine şanse să aibă rezultate pe termen lung, pentru cei mai mulţi oameni.

1. Dietele care se focusează doar pe câteva alimente sau grupe de alimente. În această categorie intră regimurile cu supă de varză, cele vegetariene, alimente neprelucrate. „Organismul are nevoie de o varietate de grupuri de alimente ca să-şi ia toţi nutrienţii“, afirmă Andrea Giancoli, purtător de cuvânt la American Dietetic Association. Aceste diete vă pot ajuta să slăbiţi, dar după regim veţi reveni la stilul de viaţă obiş- nuit. Ţineţi minte că toate alimentele pot face parte dintr-un regim de viaţă sănătos, dacă sunt consumate cu moderaţie.

2. Dietele detoxifiante. „Aceste diete nu au sens şi nu sunt necesare. În plus, nu există dovezi ştiinţifice în susţinerea lor“, susţine Pamela Peeke de la Discovery Health channel. Organismul este „dotat“ cu organe precum ficatul şi rinichii şi cu un sistem imunitar capabile să elimine toxinele.

3. Ingredientele miraculoase. Printre acestea se numără suplimentele nutritive şi ceaiul verde. Specialiştii vă atrag atenţia că alimentele „minune“ nu au efectele pe care vi le doriţi. „Nici un aliment sau grup de alimente consumate împreună sau la o anumită oră nu au vreun impact asupra pierderii greutăţii“, susţine Michelle May, autoarea volumului „Am I Hungry? What To Do When Diets Don’t Work“. Cel mai bine este să vă luaţi nutrienţii din alimente, nu din suplimente.

4. Regimurile sărace în calorii. „Când consumaţi prea puţine calorii, organismul crede că se înfometează şi îşi adaptează metabolismul. Când reveniţi la regimul alimentar normal, metabolismul nu se mai readaptează şi există riscul să vă îngrăşaţi, mecanism cunoscut ca efect yo-yo“, explică Andreea Giancoli. Dietele care vă promit că slăbiţi mult în perioade scurte de timp nu sunt realiste.

REGIM SĂNĂTOS

Controlaţi-vă punctele slabe!

Faceţi un inventar al alimentelor pe care le consumaţi şi vedeţi care sunt punctele slabe. „Majoritatea oamenilor ştiu punctele în care sunt vulnerabili: pofta de dulciuri, de alcool şi de gustări“, spune David Katz de la Yale University. Specialistul vă sfătuieşte să identificaţi cauzele poftei de mâncare. Spre exemplu, dacă vă este foame când sunteţi stresaţi, faceţ i un curs de management al stresului. O altă soluţie ar fi să identificaţi una până la trei schimbări pe care le-aţi putea face imediat în dieta voastră şi începeţi să le puneţi în aplicare.

Ne puteți urmări și pe Google News