Patriciu, mai bogat decat Donald Trump

Patriciu, mai bogat decat Donald Trump

De ieri, Romania are un candidat de forta la Topul Forbes, cel al bogatilor lumii. Dupa sapte luni de negociere, Dinu Patriciu a vandut 75% dintr-o companie estimata la 3,6 miliarde de dolari.

Dinu Patriciu, presedintele si proprietarul grupului Rompetrol, a vandut vinerea trecuta 75% din actiunile Rompetrol Group N.V. Olanda, pentru suma de 2,7 miliarde de dolari.

Cumparatorul este compania petroliera KazMunaiGaz din Kazahstan, controlata de statul kazah. Spre comparatie, statul roman a vandut, in 2004, 33,34% din Petrom - cea mai mare companie de profil din Romania - cu 669 milioane de euro (909 milioane dolari).

Acordul de vanzare-cumparare a fost semnat pe 24 august, la Alma-Ata, si trebuie aprobat de Comisia Europeana, dar si de alte organisme care garanteaza libera concurenta pe pietele europene. Rompetrol va fi administrata in comun de cei doi actionari, firma kazaha urmand sa numeasca majoritatea membrilor Consiliului de administratie al Rompetrol.

Kazahii sunt cei care au anuntat primii tranzactia, in timp ce la Bucuresti, companiile in care Rompetrol Group este actionar se tranzactionau bine mersi pe Bursa. Decizia de oprire de la tranzactionare a fost luata dupa mai bine de o ora de la aflarea informatiei, timp berechet pentru ca speculatorii sa-si faca „numarul”.

A dat lovitura

Mai bogat cu 2,16 miliarde de dolari, Patriciu va pastra controlul a 25% din intregul grup Rompetrol (The Rompetrol Group - TRG), prin intermediul firmei elvetiene Rompetrol Holding, dar va continua sa conduca grupul si din postura de presedinte si director general.

In urma acestei tranzactii a fost facuta publica si valoarea la care a fost evaluat intreg grupul Rompetrol: 3,616 miliarde de dolari. Patriciu - care controleaza 80% din Rompetrol Holding - ar urma sa primeasca circa 2,16 miliarde de dolari, in timp ce partenerului american al acestuia, Phillip Stevenson - detinatorul a 20% din firma din Elvetia -, ii vor reveni aproximativ 540 de milioane de dolari.

Analistii cred ca detinerea pe care si-a pastrat-o Patriciu va ajunge sa valoreze in cativa ani cat participatia pe care a vandut-o, mai ales in contextul in care cei doi parteneri anunta deja investitii importante.

In cautarea independentei

„Tranzactia a urmarit asigurarea competitivitatii viitoare a companiei si acces la investitii”, a spus ieri Dinu Patriciu. El a mai precizat faptul ca, prin aceasta tranzactie, Rompetrol va avea acces la resurse energetice si va avea independenta fata de aprovizionarea din Rusia.

Firmele din domeniul energetic care activeaza in Kazahstan, desi au ca actionar majoritar statul, sunt privite ca placa turnanta a rezistentei europene in fata „invaziei” companiilor rusesti de profil.

Utilizarea conductelor pe care le detine grupul de firme KazMunaiGaz ar asigura o mai mare independenta a companiilor europene din domeniu.

KazMunaiGaz a produs in primul semestru 8,2 milioane de tone de titei, mai mult cu 25,6% decat productia anuala a Romaniei. Prin aceasta achizitie, KazMunaiGaz isi dubleaza capacitatea de rafinare si are acces la 630 de benzinarii in sapte tari, din Georgia pana-n Franta.

A refuzat Gazprom

De la inceputul acestui an, de cand si-a anuntat intentia de a vinde o parte din afacere, Patriciu a primit mai multe oferte pentru un pachet de actiuni, fara sa precizeze numele investitorilor sau dimensiunea participatiei.

Cei de la KazMunaiGaz si-au exprimat pentru prima data intentia de a cumpara in luna ianuarie a acestui an. Printre „petitorii” Rompetrol s-a aflat si grupul rus Gazprom, a carui oferta a fost declinata de conducerea Rompetrol, din motive politice.

Patriciu a precizat ieri ca a negociat initial cu patru companii, dintre care a selectat, in luna iulie, doua oferte, iar discutiile s-au purtat in paralel.

Cel mai recent anunt a fost facut, in urma cu doua luni, de compania slovena Petrol, care a anuntat, prin intermediul presedintelui Marko Kryzanowski, ca a inceput deja negocierile cu Patriciu.

Cu putin timp in urma, agentiile de stiri internationale dadeau ca sigura negocierea dintre Rompetrol si Socar, compania de stat din Azerbaidjan. Si atunci, Dinu Patriciu a negat informatiile.

Cea mai mare tranzactie privata din Romania Achizitia pachetului de 75% din Rompetrol reprezinta cea mai mare tranzactie privata derulata vreodata in Romania. Mutarea lui Patriciu depaseste cu 200 de milioane de dolari valoarea sumei pe care Vodafone a platit-o, in luna mai 2005, pentru actiunile Mobifon (care controla operatorul de telefonie mobila Connex), preluare estimata la aproximativ 2,5 miliarde dolari.

Afacerea este intrecuta in valoare doar de vanzarea Bancii Comerciale Romane - detinuta insa de statul roman - catre austriecii de la Erste Bank, pentru 3,75 miliarde euro, la finele anului 2005. In cele din urma, statul a castigat din vanzarea celei mai mari institutii financiare de la noi circa 2,2 miliarde de euro.

BOGATAS PLANETAR Locul 270 in Topul Forbes

Cu o avere estimata la cel putin 3,3 miliarde de dolari, Dinu Patriciu se situeaza in jurul locului 270 in Topul Forbes al celor mai bogati oameni din lume, depasind nume sonore:

>Roland Lauder - 63 de ani, SUA, mostenitorul imperiului Estee Lauder - 3,0 miliarde de dolari >Donald Trump - 60 de ani, SUA, proprietarului unui imperiu imobiliar - 2,9 miliarde de dolari > David Rockeffeller Sr - 91 de ani , SUA, nepotul si mostenitorul marelui petrolist John D. Rockefeller - 2,6 miliarde de dolari > Gordon Getty - 74 de ani, SUA, fiul si mostenitorul unui alt "baron al petrolului", J. Paul Getty Sr.-2,3 miliarde de dolari.

Reactii contradictorii

> Premierul Calin Popescu-Tariceanu: „Cred ca este o chestiune care nu tine de guvern, este o tranzactie pe piata privata. Domeniul energetic este unul sensibil, insa cred ca este prea devreme ca sa pot face un comentariu”.

> Verestoy Attila - senator UDMR (actionar minoritar Rompetrol): „Este o masura pur rationala, care tine de functionarea rafinariilor. Este o masura sanatoasa”.

> Theodor Stolojan, presedinte PLD: „Eu nu am incredere in omul Dinu Patriciu nici ca om politic, nici ca om de afaceri. De la el ne putem astepta la orice decizie care sa vina si in defavoarea Romaniei si cea a actionarilor, si a lui. Mi-e greu sa fac comentarii pentru ca acestea nu ar fi obiective. Kazahstan este o tara cu resurse mari, dar sa vedem strategia”.

> Petrom, cea mai mare companie de profil: „Modificarea structurii actionariatului Rompetrol Group nu va avea un impact direct asupra pietei de titei din Romania”.

> Lukoil Romania, competitor: „Piata romaneasca nu va fi influentata de aceasta tranzactie pentru ca este destul de competitiva. Cred ca firma kazaha va exporta titeiul rafinat la Petromidia, pentru ca o rafinarie de la malul marii este pentru export”.

"Una este sa ai dreptul sa investesti 25%, si alta este sa-ti revina o participatie mai mare. Riscam sa nu pot tine ritmul cu partenerii mei. 25% dintr-un pepene inseamna mai mult decat 100% dintr-un mar". Dinu Patriciu, presedinte Rompetrol

VUIESTE SI PRESA INTERNATIONALA (ACTUALIZARE 10:23)

BBC: "Tranzactia va diminua dependenta Europei de resursele energetice ale Rusiei"

 

Numeroase canale media din lume au comentat pe larg tranzactia anului in Romania.

Astfel, BBC aminteste ca Dinu Patriciu a asigurat ca tranzactia va diminua dependenta Europei de resursele energetice ale Rusiei, in conditiile in care Uniunea Europeana a acuzat Moscova ca isi utilizeaza resursele pentru a-si santaja vecinii.

International Herald Tribune titreaza ca omul de afaceri roman va investi o suma foarte mare de bani din vanzarea actiunilor Rompetrol in realizarea unui fond de investitii directe destinate Romaniei si Republicii Moldova.

Postul de televiziune austriac ORF citeaza surse de incredere potrivit carora, omul de afaceri roman a primit oferta pentru actiunile Rompetrol si din partea concernului rus Gazprom, insa a refuzat oferta.

De asemenea, site-ul de stiri bulgar Novinite aminteste ca Dinu Patriciu a cumparat rafinaria falimentara Petromidia in 2000 cu 50 de milioane de dolari si ca datoriile Rompetrol se situeaza la peste 700 de milioane de dolari.

Cititi si:

Ultimul capitol din istoria petrolului romanesc

Poarta catre Europa

EDITORIALUL EVZ: Patriciu din clanul Nazarbaev

Ne puteți urmări și pe Google News