Ce conțin pateurile de porc. Citiți cu atenție etichetele

Ce conțin pateurile de porc. Citiți cu atenție eticheteleSursa foto: dreamstim.com

Pateul de pasăre și de porc rămâne o alegere favorită în rândul numeroșilor români, în special pentru copii. Cu toate acestea, puțini dintre consumatori observă sau iau în considerare lista de ingrediente din care este produs acest pate.

Pateul din porc disponibil pe piața din România a fost cuprins într-o analiză Infocons.  În total, au fost supuse analizei 40 de astfel de produse.

Pateul de porc, plin de aditivi alimentari

„Încercăm să mâncăm mai ușor și alegem de cele mai multe ori un pate cu o felie de pâine, poate puțină margarină și, de ce nu?! o salată de roșii. Dar ne-am gândit să citim eticheta pateului ? De foarte multe ori, din păcate, găsim pateuri ce conțin foarte multe E-uri, aditivi si coloranți.

Am citit noi etichetele pentru tine, am făcut o radiografie și, înainte de a cumpăra măcar citiți studiul pentru produsele tip pate de porc”, a declarat Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

În urma analizei s-a constatat că conținutul de ficat de porc variază între 15% și 47% din componența produsului. Ingredientele principale ale acestor produse de tip pate de porc sunt variate, iar procentele lor în compoziție variază.

Aproximativ 45% din acestea au apă ca prim ingredient.

În cazul a aproximativ 37,5% din produse, ingredientul principal este ficatul de porc. Pentru aproximativ 12,5% dintre aceste produse, slănina este ingredientul de bază.

Pentru un procent de aproximativ 5%, alt tip de carne reprezintă ingredientul principal, aducând varietate în gust.

În ceea ce privește alte componente prezente în compoziție:

  • 25% au în compoziție proteină animală din/de porc
  • 77,5% au în compoziție slănină
  • 37,5% au în compoziție șorici
  • 15% au în compoziție proteină animală din porc, slănină și sorici

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regăsiți în pateul de porc:

  • 72,5% din produse au în compoziție E-uri (aditivi alimentari).
Pateul din supermarketuri conțin foarte puțin ficat.

Pateu de porc. Sursa: draemstime.com

Pateurile, pline de aditivi

Aditivii alimentari variază între zero și șase.

  • 5% din produse au în compoziție 6 E-uri ;
  • 7,5% din produse au în compoziție 5 E-uri ;
  • 5% din produse au în compoziție 4 E-uri ;
  • 2,5% din produse au în compoziție 3 E-uri ;
  • 27,5% din produse au în compoziție 2 E-uri ;
  • 25% din produse au în compoziție 1 aditiv ;
  • 27,5% din produse nu au în compoziție E-uri.

Din punct de vedere al produselor ce conțin aditivi alimentari:

  • 96,55% dintre produsele studiate au avut în componență nitrit de sodiu ( E250 )
  • 31,03% dintre produsele studiate au avut în componență carmina ( E120 )
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență caragenan ( E407 )
  • 13,79% dintre produsele studiate au avut în componență trifosfați de sodiu ( E451 )

Valoarea energetică este cuprinsa între 113 kcal și 337 kcal.