Autocarul cu 36 de turiști, din Slobozia, a intrat în țară pe la Vama Veche în noaptea de 1 iulie. Zeci de autovehicule așteptau la rând. Într-un final, dupa verificarea sumara a pașapoartelor, autocarul a pornit spre Slobozia. Și aici începe povestea controversata a adevaratei „capturari” a celor trei transfugi.

„Polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, împreună cu lucrători ai IPJ Constanța și IJJ Constanța, au descoperit, ascunşi sub un autocar, trei cetăţeni din Algeria, Palestina și Maroc, care intenţionau să ajungă în vestul Europei. Persoanele au fost predate autorităților de frontieră bulgare, în vederea continuarii cercetarilor”, a fost comunicatul transmis, în aceeași zi, de Garda de Coasta.

Au sunat la 112

Turiștii s-au revoltat, nu pentru că au stat zeci de ore pe drum, cu copiii după ei, ci pentru că Poliția de Frontieră a dezinformat opinia publică. Cei trei migranți au fost, de fapt, descoperiți de turiști. Era în jurul orei 2.30 când niște femei, aflate în spatele autocarului, au auzit bubuituri din podea.

Au alertat imediat ghidul. Autocarul a fost oprit la Eforie Sud. Bărbații au căutat, mai întâi, în cala de bagaje. Auzeau „Help”. Când s-au băgat sub autocar, au descoperit pe cardan (puntea care face legătura între cutia de viteze și  motor), legați în chingi, doi tineri. Erau extenuați, unul dintre ei folosea un inhalator, fiind astmatic.

Bucuria lor la aflarea veștii ca sunt în România a fost scurta. Ghidul a sunat imediat la 112. În doar câteva minute a sosit o echipa de polițiști și jandarmi din Eforie, apoi, polițiștii de frontiera de la Mangalia.

Cercetări de 12 ore în Vama Veche, în soare, fără apă și mâncare

Deși erau pe drum de 17 ore, pentru că, timp de peste 5 ore, fuseseră controlați și la frontiera bulgară dinspre Turcia, turiștii au fost întorși cu autocarul la Vama Veche, pentru cercetări. „Au facut reconstituire cu cei doi refugiați, au fotografiat, au urcat autocarul pe o rampa, l-au cautat în toate cotloanele, l-au filmat pe dedesubt.

Aproape 12 ore am stat, așa, la Vama Veche, având și trei nepoței cu mine, cu soarele în cap, obosiți”, ne-a declarat Neculae Nicolae, unul dintre turiști. Când bărbatul a rugat un polițist de frontieră să urgenteze verificările, acesta, supărat, i-ar fi spus: „Credeți că noi o să primim o bilă albă că i-ați găsit voi, și nu polițiștii de frontieră?”

Iar Cristina Bita își amintește, revoltata, ca au stat atâtea ore în picioare, fara apa, mâncând ce mai aveau în genți, pâna au venit un translator și polițiștii de frontiera din Bulgaria: „Țipau la noi, ca și cum am fi știut de transfugi, îl amenințau pe șofer că îi confiscă autocarul și „te privește cum îi duci pe ăștia de aici înapoi”.Pai dacă noi știam de ei, am mai fi sunat la 112, i-am mai fi păzit până la sosirea celor care trebuiau să îi gaseasca de fapt?”, întreaba, indigată, doamna Cristina.

Surpriza din roata de rezervă, în ciuda „controlul amănunțit”

Și tot pe ea o pufnește și râsul când, la finalul investigațiilor, femeile au inceput sa țipe îngrozite. Văzuseră un picior de om, apoi al doilea, căzând de sub autocar. Era un al treilea transfug, ascuns în micul compartiment unde era roata de rezervă a autocarului.

„Ăsta a stat mai comod decât ceilalți, care erau cu spatele aproape ars, avea două sticle în care se urinase, dar și mâncare. Dacă mai răbda 10-15 minute acolo, plecam cu el, că domnii vameși nu-l găsiseră”, se amuză Neculae Nicolae.

Se pare ca transfugii s-au ascuns sub autocar în parcarea din Istanbul, în care autocarul stătuse patru zile. Parcagiul turc îi întrebase când se întorc și le-a spus să nu miște autocarul.

„Acum suntem încă sub șocul celor văzute, dar mai încolo o să privim călătoria asta ca pe o aventură. Dar nu e corect ce fac polițiștii de frontieră. Noi îi găsim pe transfugi, noi îi anunțăm, îi punem pe tavă și ei susțin că este meritul lor. Probabil că deja și-au încasat prima pentru marea lor ispravă. Nu vrem nimic, doar să se știe adevărul”, încheie domnul Neculae.

Ce spune Poliția de Frontieră

Contactați de EVZ, reprezentanții Poliției de Frontieră Constanța admit, acum, că turiștii i-au găsit pe transfugi și că inițial aceștia au descoperit doi cetățeni străini și, ulterior, pe al treilea. Iar la final, ca un gest de recunoaștere a ajutorului, „apreciem sprijinul cetățenilor, pentru aportul deosebit pe care l-au avut, prin semnalarea autorităților despre existența unor persoane ascunse în autocar”.