Pasărea Măiastră și marile iubiri. Viața ca în filme trăită de Maria Tănase

Pasărea Măiastră și marile iubiri. Viața ca în filme trăită de Maria Tănase Maria Tănase și Constantin Brâncuși. Sursa foto: Arhiva EVZ

!!! Pasărea Măiastră și marile iubiri. Care a fost cea mai durabilă relație și cum a înfruntat anii?

Pasărea Măiastră și marile iubiri. Care a fost cea mai durabilă relație și cum a înfruntat anii până în zilele noastre?

Despre Maria Tănase se știe că a iubit și a fost iubită. Desigur, iubirile au costat-o mult, însă la maturitate ajunsese să aibă de a face fix cu bărbații care-i plăceau, indiferent de origine. Când spunem că au costat-o mult, ne referim la drama avortului provocat care i-a adus sterilitatea. Fată tânără se înamorase de un student la medicină care o lăsase gravidă, apoi dispăruse. Maria apelase la cine găsise și fusese măcelărită practic de moașele clandestine.

Pasărea Măiastră de la Cărăbuș, la Radio România

Când se înamorase prima oară, vindea bere și mici la un birt și îi mai zicea din gură printre mesenii țărani ce veneau la negoț ori la  muncă în București. După experiența traumatizantă, Maria Tănase ajunge la Cărăbuș, unde va dansa ca entertainer sau animatoare cu farmecele la vedere. Apărea pe afiș ca Mary Athanasiu fiindcă Tănase îi spusese că în teatrul lui, pe afiș apare doar un Tănase,

Ne puteți urmări și pe Google News

Cunoscându-l pe evreul Haryy Brauner, Maria intră în altă zodie a norocului. Acesta îi remarcă talentul nativ și o pune să interpreteze folclor. Acesta va fi drumul ei, ajungând să imprime la Radio România. Ajunge o stea a restaurantelor României și Europei, în condițiile în care Cristoan Vasile și Zavaidoc monopolizau totul.

Pasărea Măiastră, de la Maurice Negre, la Clery Sachelarie

Maria Tănase cântă la Paris, la Ankara, la New York.  La Paris, are o scurtă poveste cu marele Constantin Brâncuși care a spus că pentru un cântec al ei ar ciopli câte o pasăre măiastră. Pasărea Măiastră e un nume pe care însă i l-a dat Nicolae Iorga.

În epocă, Maria Tănase e îndrăgostită până peste cap de un agent secret francez, Maurice Negre. Acesta e interceptat de către Eugen Cristescu iar Maria are de ales: colaborează cu Siguranța și e liberă, ori e arestată. Alege prima variantă și iubitul ei scapă și pleacă la Paris, uitând aparent de ea. Vine războiul, România e aliată cu Axa apoi cu URSS.

Maria Tănase se căsătorește cu un aristocrat al Capitalei, grecul Clearchos Sachelarie, alintat Clery. El îi va fi tovarăș la bine și la rău. Răul venea de la comuniști care o doreau după gratii după arestarea lui Harry Brauner. Așa a ajuns Maria Tănase urâtă și de legionari și de comuniști. Numai că, Maurice Negre venea acum ca șef al rezidenței franceze sub acoperirea de director France Presse pe Europa Centrală și de Sud-Est. Evident, nu-și uită vechea iubită care atinge un alt apogeu profesional până la începutul anilor 60 când boala nemiloasă, cancerul faringian o răpește dintre noi, la aproape 50 de ani de viață.