Partidul oligarhului Ilan Șor, interzis la alegerile prezidențiale și referendum. Decizia CEC

Partidul oligarhului Ilan Șor, interzis la alegerile prezidențiale și referendum. Decizia CEC Sursa foto: Partidul Șansă

Comisia Electorală Centrală (CEC) a anulat înregistrarea Partidului Politic „Șansă”, afiliat oligarhului fugar Ilan Șor, în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024. Astfel, a fost revocată hotărârea Comisiei nr. 2829/2024.

Decizia vine în contextul executării hotărârii judecătoriei Bălți, prin care a fost dispusă limitarea activității Partidului Politic „Șansă” pe un termen de trei luni, menținută și de Curtea de Apel prin hotărârea din 11 septembrie 2024. Pentru adoptarea hotărârii au votat șapte membri, iar doi s-au abținut.

Ilan Șor a făcut propagandă degeaba

Totodată, CEC a exclus Partidul Politic „Șansă” din lista partidelor politice care au dreptul de a participa la alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024, aprobată anterior.

Ilan Șor, Republica moldova

Ilan Șor. Sursa foto: captură video

„CEC a respins și cererea de înregistrare a grupului de inițiativă pentru susținerea candidatului la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Avelin Tabarcea. Decizia se bazează pe constatarea faptului că se atestă o legătură politică directă între pretendent și Partidul Politic „Șansă”, membru a căruia este și a fost desemnat în calitate de candidat la alegerile locale generale din toamna anului 2023.

Reexaminarea cererii a fost dictată de hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12 septembrie 2024, prin care autoritatea electorală a fost obligată să acționeze și să emită o hotărâre urmare a examinării cererii. Subliniem, că și anterior cererea de înregistrare a grupului de inițiativă în susținerea lui Avelin Tabarcea nu a întrunit un număr necesar de voturi pentru înregistrare”, se arată într-un comunicat al CEC.

Liderul „Șansă” acuză ilegalități

Liderul Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, a declarat că obiecțiile față de formațiune, care au dus la limitarea activității, sunt nefondate, pentru că toate rapoartele financiare au fost prezentate în termenele prevăzute de legislație. Lungu a invocat prevederile legale, conform cărora, activitatea partidului nu poate fi limitată în timpul campaniei electorală.

Acesta a mai spus că formațiunea a fost deja înregistrată în calitate de participant la referendum. Alexei Lungu a acuzat că acțiunile CEC sunt ilegale și reprezintă un abuz. În replică, membrii CEC au declarat că, deocamdată, nu suntem în campanie electorală, aceasta urmează să înceapă pe 20 septembrie.