Fără „Șansă” la referendum. De ce afiliații lui Ilan Șor sunt respinși de CEC

Fără „Șansă” la referendum. De ce afiliații lui Ilan Șor sunt respinși de CEC Sursa foto: Partidul Șansă

Republica Moldova. Partidul „Șansă”, care face parte din blocul „Pobeda” al oligarhului fugar Ilan Șor, nu va putea participa la referendumul constituțional din 20 octombrie. Interdicția a fost impusă după decizia, din 11 septembrie, a Curții de Apel Bălți.

Partidul „Șansă”, fără șansă la referendum

După ce anterior a fost înregistrat de CEC în calitate de participant la referendum, partidul „Șansă” pierde acest drept. Totul, după ce Curtea de Apel Bălți a menținut decizia primei instanțe prin care formațiunii i-a fost limitată activitatea pentru o perioadă de trei luni.

Încheierea judecătorească este definitivă, dar cu drept de recurs la Curtea Supremă de Justiție în termen de două luni.

CEC a aprobat cererea de înregistrare a formațiunii după consultații cu Ministerul Justiției. În momentul acceptării cererii a explicat însă că partidul „Șansă” ar putea pierde calitatea de participant.

„Urmare a sesizării Ministerului Justiției de către CEC privind inițierea procedurii de limitare a activității formațiunii politice, prin hotărârea Judecătoriei Bălți din 16 august 2024 a fost dispusă limitarea activității Partidului Politic „ȘANSA” pe un termen de 3 luni. La moment, cauza vizată este examinată la Curtea de Apel Bălți. Astfel, în cazul în care va fi emisă o decizie judecătorească executorie privind limitarea activității solicitantului, desfășurarea activității acestuia în calitate de participant la referendum va deveni inadmisibilă, iar decizia CEC ar urma să fie revocată”, susținea CEC.

Ședința CEC/ captură video

Șase de „da” și doi de „nu” 

CEC a înregistrat până în prezent șase participanți la referendumul privind integrarea europeană a Republicii Moldova, care va fi organizat concomitent cu alegerile prezidențiale.

Este vorba despre Partidul Verde Ecologist, Mișcarea Respect Moldova și Alianța Liberalilor şi Democraților pentru Europa. Toate cele trei formațiuni vor face campanie în favoarea opțiunii „DA” pentru întrebarea plebiscitului. Cetățenii Republicii Moldova urmează să răspundă dacă susțin sau nu modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană.

CEC a primit alte trei cereri de înregistrare în calitate de participant la referendum, cu opțiunea „DA”. Este vorba Partidul Politic Coaliția pentru Unitate și Bunăstare, Blocul electoral „ÎMPREUNĂ” și Partidul Politic „Partidul Acțiune și Solidaritate”.

Cu opțiunea „NU” participă la referendum partidul  „Renaștere” și Partidul Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM), condus de fostul șef al statului Vladimir Voronin.

Ne puteți urmări și pe Google News