Parlamentul intră pe firul protocoalelor SRI cu DNA, ANAF, Curtea de Conturi

Parlamentul intră pe firul protocoalelor SRI cu DNA, ANAF, Curtea de Conturi

Comisia parlamentară de control a SRI ia în calcul să investigheze protocoalele încheiate de Serviciului Român de Informaţii cu o serie de instituţii printre care DNA, Curtea de Conturi şi ANF

Preşedintele comisiei de control a SRI, Adrian Ţuţuianu (PSD), a declarat, ieri, pentru EVZ, că va pune pe ordinea de zi de mâine a comisiei problema existenţei unor protocoale încheiate de SRI cu alte instituţii. Directorul SRI, Eduard Hellvig, ar putea să fie chemat la audieri pe această temă.

Şeful comisiei SRI nu a dorit să explice însă ce anume vrea să limpezească în Parlament. “Trebuie să mă consult mai întâi cu colegii mei. Nu pot să vă spun nimic până la finalizarea şedinţei”, a declarat Ţuţuianu. Comisia SRI ar putea să pornească o anchetă privind protocoale cu DNA, Curtea de Conturi, ANAF, Ministerul de Interne, Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI).

Ţuţuianu a spus recent că CSM-ul ar trebui să fie cel mai interesat de analiza acestor protocoale, „din perspectiva atribuţiei legale de apărător al justiţiei”.

„Sigur că interesează CSAT, pentru că, din ce a rezultat din ce e în spaţiul public, aceste protocoale între SRI şi Justiţie au la bază o hotărâre a CSAT, despre care s-a spus în spaţiul public că a adăugat, clar că a adăugat la legislaţia existentă şi poate aduce în atenţie modul în care sunt respectate drepturile şi libertăţile fundamentale’’, a mai spus el.

PNL: E noaptea minţii

Deputatul PNL Cezar Preda, membru în comisia de control a SRI, spune că nu este nevoie de audierea lui Hellvig. „Cineva crede că noi o să chemăm directorul SRI la fiecare articol apărut în presă? Cred că e de noaptea minții. Și chestiunea cu protocoalele a lămurit-o directorul SRI. Când a fost chemat a spus că nu a avut protocoale la nivel DNA-SRI și cu asta a închis-o”, a explicat Preda pentru EVZ.

Procurorul General confirmă

Procurorul General al României, Augustin Lazăr, a declarat în şedinţa CSM din 18 ianuarie că a existat un protocol între SRI şi Parchete în perioada 2009-2016, dar a încetat când el a preluat şefia Ministerului Public.

„Este adevărat că a existat un protocol care nu mai există (...) în care se discuta despre echipe operative între Ministerul Public şi serviciile de informaţii”, a spus el.

Procurorul General a explicat că se poate colabora cu SRI dar fără ca serviciile de informaţii să conducă ancheta.

„Se poate discuta de o echipă dacă ne aşezăm la masă şi ei vin cu mapa şi ne prezintă mapa activităţii informative din care rezultă anumite infracţiuni ca orice altă instituţie. Dar nu are ce căuta operatorul de informaţii să îmi conducă ofiţerii mei”, a spus Lazăr.

Dragnea intră în horă

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a relatat că i-a cerut personal directorului SRI să denunţe orice protocol cu Direcţia Naţională Anticorupţie. „Eu nu cred că s-a vorbit despre toate protocoalele. Eu cred că ar trebui să se meargă la izvor, la cine a avut această idee, de ce s-a făcut acest lucru, de ce s-a ajuns în situaţia asta”, a mai declarat Liviu Dragnea.

Urmaşul lui Florian Coldea

Surse din SRI au spus EVZ că preşedintele Klaus Iohannis îl va propulsa în locul lui Florian Coldea, în funcţia de prim-adjunct al directorului SRI, pe tânărul general cu o stea Dan Valentin Căpșună. Anunțul va fi făcut cu ocazia bilanțului SRI, mai spun sursele citate. Purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea, a comunicat că „numele vehiculate în spațiul public, până la momentul înaintării propunerii, sunt speculații”. Potrivit informaţiilor EVZ, Căpşună este cotat ca fiind un ofițer de informații de școală veche. De la Direcția de Contraspionaj a fost mutat în 2013 la „acoperiți”, iar în vara acestui an a fost numit şef la Direcția de Contrainformații Economice. El a fost avansat de fostul președinte Traian Băsescu de la gradul de colonel la cel de general cu o stea, în martie 2011. Faptul că din 2011 nu a mai fost avansat în grad demonstrează faptul că nu a făcut parte din grupul de favoriți ai lui Florian Coldea, ne-au precizat surse din zona serviciilor de informații.