Evenimentul Zilei > International > Parlamentul European a ridicat imunitatea fondatorului Frontului Național din Franța
Parlamentul European a ridicat imunitatea fondatorului Frontului Național din Franța

Parlamentul European a ridicat imunitatea fondatorului Frontului Național din Franța

Eurodeputaţii, reuniţi în sesiune plenară la Strasbourg, au decis, azi, ridicarea imunităţii parlamentare a fostului preşedinte al Frontului Naţional din Franţa, Jean-Marie Le Pen, la solicitarea justiţiei franceze.

Deputaţii europeni au dat curs recomandării Comisiei pentru Afaceri Juridice, pentru urmărirea acestuia pentru incitare la ură rasială în legătură cu comentarii făcute de Le Pen la adresa cântăreţului Patrick Bruel, relatează AFP.

Europarlamentarii consideră că declarațiile respective nu corespund cu funcţia de europarlamentar de extremă dreapta.

Comisia a subliniat de asemenea că imunitatea unui parlamentar european „nu îl autorizează pe acesta să calomnieze, să defăimeze, să incite la ură sau să facă afirmaţii care afectează onoarea unei persoane".

Jean-Marie Le Pen (88 de ani) i-a atacat, în iunie 2014, într-o înregistrare video postată pe site-ul partidului său Frontul Naţional, pe artiştii care s-au declarat împotriva formaţiunii sale politice, precum Guy Bedos şi Madonna.

El a menţionat atunci şi numele lui Patrick Bruel, care are origini evreieşti.

Declaraţiile au stârnit critici virulente chiar şi în cadrul FN, fiica sa, Marine Le Pen, spunând că a fost o „greşeală politică", în timp ce Louis Aliot, unul dintre vicepreşedinţii partidului de extremă dreapta, a descris termenii folosiţi de Jean-Marie Le Pen drept „revoltători".

Preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a mai anunţat luni că a primit şi a transmis Comisiei pentru afaceri juridice o cerere de ridicare a imunităţii în cazul lui Marine Le Pen, cerere adresată de parchetul din Nanterre, la periferia Parisului.

Potrivit unei surse din Parlamentul European, această cerere este legată de ancheta privind „difuzarea de imagini violente" deschisă după difuzarea de către Marine Le Pen pe contul ei de Twitter în decembrie 2015 a unor fotografii cu abuzuri comise de Stat Islamic, ca răspuns adresat unui jurnalist pe care ea l-a acuzat că a făcut o "paralelă" între partidul său şi Statul Islamic, precizează Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: