Parlamentul European amenință cu blocarea noului buget. Ce șanse avem să primim cele 80 de miliarde de euro

Parlamentul European amenință cu blocarea noului buget. Ce șanse avem să primim cele 80 de miliarde de euro

Parlamentul European cere îmbunătățirea bugetului multianual, adoptat de liderii de stat și de guvern din UE, amenințând, în caz contrar cu un vot împotrivă.

Parlamentul European a ameninţat într-o rezoluţie, votată în majoritate, că nu va aproba acordul şefilor de stat şi de guvern din ţările UE privind bugetul multianual al blocului comunitar.

Europarlamentarii susțin că acesta trebuie îmbunătățit, ei criticând în special faptul că anumite domenii au fost lăsate fără alocări suficiente.

Parlamentul trebuie să se pronunţe până la sfârşitul anului asupra cadrului financiar multianual al UE pentru perioada 2021-2027. Rezoluția a fost adoptată cu 465 de voturi pentru,150 împotrivă şi 67 de abţineri. Eurodeputații amenință că sunt pregătiți să refuze să-şi dea aprobarea dacă nu va fi găsit un acord satisfăcător pentru toată lumea.

Ne puteți urmări și pe Google News

După mai multe zile de negocieri, la capătul unui summit maraton, liderii europeni au convenit asupra pachetului financiar de relansare economică post-pandemie.

Acesta este alcătuit din bugetul multianual pentru perioada 2021-2027, în valoare de 1.074 miliarde de euro (inferioară propunerii Comisiei Europene de 1.100 de miliarde de euro) şi dintr-un fond de redresare de 750 de miliarde de euro, împărţit în 390 de miliarde granturi şi 360 de miliarde împrumuturi care vor putea fi accesate de statele membre cu condiţia realizării unor reforme.

Europarlamentarii din mai multe grupuri politice au adus critici acestui buget arătând că anumite capitole, precum sănătatea, educaţia, apărarea, cercetarea şi dezvoltarea, au primit sume prea mici.

De asemenea, Parlamentul European a reclamat și lipsa unei legături clare între accesarea fondurilor şi statul de drept.

România a obținut suma de 79,9 miliarde de euro, pentru proiectele europene, bani care pot fi folosiți pentru relansarea economică. Este cea mai mare sumă obținută de la momentul aderării României la Uniunea Europeană în 2005

„Am obţinut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro. Vom folosi această sumă de 80 de miliarde pentru a reface infrastructura în România, pentru a construi spitale, şcoli, pentru a moderniza marile sisteme publice”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Teodorovici, atac la Iohannis. „A fost prezent doar fizic”

Avertismentul profesorului Coșea: „Cele 80 de miliarde pot fi pierdute ușor de România”