Evenimentul Zilei > Economie > Avertismentul profesorului Coșea: „Cele 80 de miliarde pot fi pierdute ușor de România”
Avertismentul profesorului Coșea: „Cele 80 de miliarde pot fi pierdute ușor de România”

Avertismentul profesorului Coșea: „Cele 80 de miliarde pot fi pierdute ușor de România”

România va trebui să știe cum să cheltuiască cele 80 de miliarde euro care vor fi alocați de UE, conform declarației președintelui Klaus Iohannis, pentru că, altfel, aceștia pot fi pierduți foarte ușor.

Profesorul Mircea Coşea a avertizat că cele 80 de miliarde de euro  negociate pentru România pot fi pierdute extrem de uşor dacă Guvernul nu va reuși să ia măsurile necesare în vederea creșterii capacității de absorbție.

„Sper ca Guvernul să updateze programul pus în circulaţie, altfel banii ăştia vor fi unde vor fi. Un litru de apă nu îl poţi pune într-un pahar de 250 grame. Dacă nu reuşim să avem mai multe pahare sau un pahar mai mare, adică o capacitate de accesare a fondurilor mai mare ca până acum, banii vor fi pierduţi”, a declarat profesorul Mircea Coșea, făcând referire la programul guvernamental de relansare economică.

Profesorul a precizat că accesul la fonduri este reglementat de anumite criterii, iar pewntru cheltuirea banilor trebuie stabilite anumite priorități.

„Dacă ne uităm la programul de reclădire a României şi la declaraţia preşedintelui, vedem că priorităţile aparţin reparării României mai degrabă. Vorbim de autostrăzi, spitale, şcoli, priorităţi de începutul secolului XX. Noi vrem să recuperăm întârzierea faţă de UE, dar banii ăştia vin şi pentru modernizări, pentru trecerea României de pe penultimul loc al UE pe un loc superior”, a precizat Mircea Coșea.

El a arătat că va fi nevoie de restructurare economică, reindustrializare, trecerea sistemului agricol de la nivelul de supraviețuire la unul superior, de valorificare a produselor și de îmbunătățirea sistemului de comunicare informatică.

„Deci ar trebui nu doar să punem în funcţiune lucrurile pe care nu le-am făcut acum 70 sau 80 de ani. Priorităţile sunt în primul rând legate de updatarea României la condiţiile actuale ale economiei mondiale. Coronavirusul a scos la iveală faptul că suntem o economie de subcontractare, care depinde esenţial de ceea ce ne comandă alţii din vest”, a precizat Mircea Coșea, conform dcnews.ro.

Profesorul de economie a mai spus că în prezent, economia românească trăiește din împrumuturi și din importuri de alimente, iar agricultura depinde în cea mai mare parte din agricultură.

Președintele României, Klaus Iohannis, a anunțat, de la Bruxelles, că România a obținut 79,9 miliarde de euro pentru finanțarea proiectelor europene, în urma negocierii, în cadrul Consiliului European, a acordului privind pachetul de redresare economică.

Rareș Bogdan, avertisment dur pentru România: „Un adevărat plan Marshall”

Premieră în UE: fondurile europene se acordă doar cu respectarea statului de drept

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: