Parlamentul European a adoptat rezoluția pentru intrarea României în Schengen

Parlamentul European a adoptat rezoluția pentru intrarea României în Schengen Sursa foto: Arhiva EVZ

Parlamentul European a supus la vot marți, 18 octombrie, o rezoluție privind aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen. Au fost 547 de voturi pentru, 49 împotrivă, iar 43 de eurodeputați s-au abținut.

Rezoluția de intrarea a României în Spațiul Schengen a primit marți un vot favorabil. Aproape toate grupurile politice din Parlamentul European au susținut rezoluția, adică șase familii politice din șapte.

Vot covârșitor de aderare a României la Schengen

Parlamentul European a votat rezoluția pentru intrarea României în Spațiul Schengen. Votul final în ceea ce privește această decizie va fi dat pe 8 decembrie.

S-au obținut un total de 547 de voturi pentru, dintr-un total de 639 de eurodeputați.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest pas pe care România l-a făcut în acest moment este hotărâtor, decisiv pentru momentul 8 decembrie. E mult mai importantă această rezoluție decât pare la prima vedere pentru că ea arată poziția statelor membre cu privire la România, asta coloborat și cu raportul celor de 25 de experți care au fost la București săptămâna trecută. Acest raport foarte bun pentru România”, a declarat europarlamentarul Rareș Bogdan într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Eurodeputații cer ca până la sfârșitul anului, „Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru a adopta decizia asupra admiterii României și Bulgariei în spațiul Schengen de liberă circulație. Acest lucru ar trebui să asigure eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state membre în prima parte a anului 2023”, se arată într-un comunicat de presă al legislativului european.

România îndeplinește condițiile de acces în Schengen

La rândul său, deputatul european Siegfried Mureșan a declarat că acest rezultat arată că aderarea țării noastre la Spațiul Schengen este susținută de europarlamentari din toate colțurile Uniunii Europene. De asemenea, „textul rezoluției menționează clar că țara noastră îndeplinește criteriile tehnice de aderare la zona Schengen de peste 11 ani”, a precizat acesta.

El a mai adăugat că România a demostrat anul acesta că poate securiza frontiera de est a Uniunii Europene în cele mai dificile condiții, fiind capabilă să primească peste 1 milion de refugiați din Ucraina, oferindu-le hrană și adăpost.

„Aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen va însemna zero ore de așteptat la graniță pentru șoferii de camioane care exportă marfa din România spre vestul Uniunii Europene și zero ore de stat la coadă pentru turiștii români care aleg să meargă vara în vacanță în Bulgaria sau Grecia. Înseamnă costuri mai puține pentru transportatorii de mărfuri, mai puțin combustibil consumat și mai puține ore la volan pentru șoferi.

Totodată, aderarea la spațiul Schengen va aduce mai multe investiții în țara noastră care vor genera mai multe locuri de muncă stabile și bine plătite pentru oameni”, a mai punctat Siegfired Mureșan într-un comunicat.