Camera Deputaţilor şi Senatul vor plăti în acest an 4,2 milioane de euro pentru pensiile speciale ale foştilor parlamentari, potrivit proiectelor de bugete publicate pe site-urile instituţiilor.
Proiectul de buget al Senatului are prevăzută suma de 7.680.000 de lei pentru pensiile speciale, în timp ce la Camera Deputaţilor în proiectul de buget figurează suma de 11.500.000 pentru pensiile speciale ale foştilor deputaţi.
În total proiectele de bugete prevăd suma de 19,18 milioane de lei (peste 4,2 milioane de Euro) destinată indemnizaţiei speciale pentru foştii parlamentari.
EVZ a aflat, în exclusivitate, că anul trecut 607 foşti deputaţi şi senatori au primit pensii speciale. Numele lor este ținut secret.
De ce iau pensie specială
Parlamentul a votat în iarna anului 2015 o lege care le acordă foştilor senatori şi deputaţi la pensie, o „indemnizaţie” specială pentru toţi anii petrecuţi în Parlament. Senatorii şi deputaţii au cerut pensia specială pentru că vechimea în Parlament nu li se calculează la pensie.
Corupţii nu primesc nimic
Parlamentarii primesc pensii speciale numai la încetarea mandatului şi numai celor care îndeplinesc condiţiile vârstei standard de pensionare. Se cumulează cu orice tip de pensie, precum şi cu orice alte venituri realizate. Pensia se calculează pentru maximum trei mandate, iar parlamentarii care nu au efectuat cel puţin un mandat complet nu primesc nimic. De asemenea, parlamentarii condamnaţi definitiv pentru comiterea, în calitate de deputat sau senator, a infracţiunilor de luare de mită, dare de mită, trafic de influenţă, nu primesc nici ei pensia specială.