Parlamentar republican vizat de o anchetă FBI. Investigația are legătură cu alegerile prezidențiale din 2020

Parlamentar republican vizat de o anchetă FBI. Investigația are legătură cu alegerile prezidențiale din 2020 Sursa foto: Arhiva EVZ

Un congresman republican acuză faptul că agenții FBI i-a confiscat telefonul mobil. Cazul are legătură cu o anchetă cu privire la încercarea fostului președinte Donald Trump de a împiedica validarea rezultatelor alegerilor din 2020. Reprezentantul republican Scott Perry, vizat de investigațiile FBI, este considerat un apropiat al unui fost oficial din Departamentului de Justiție, Jeffrey Clark, cercetat pentru că ar fi încercat să anuleze alegerile respective.

Parlamentarul republican Scott Perry (Pennsylvania) a făcut o declarație publică în care a anunțat că telefonul mobil i-a fost confiscat de agenții FBI. Măsura are legătură cu o anchetă desfășurată de Departamentul de Justiție al Statelor Unite. Cercetările vizează acțiunile unui fost oficial al Departamentului de Justiție, Jeffrey Clark, și, potențial, ale altor persoane, în legătură cu tentativa fostului președinte Donald Trump de a bloca validarea alegerilor pentru Casa Albă, din 2020.

„În această dimineață, în timp ce călătoream cu familia mea, 3 agenți FBI m-au vizitat și mi-au confiscat telefonul mobil”, a declarat congresmenul american.

Informația nu a fost comentată de purtătorii de cuvânt ai Departamentului Justiției.

Ne puteți urmări și pe Google News

Scott Perry este considerat un apropiat al lui Jeffrey Clark, cercetat de anchetatorii federali pentru rolul în demersurile de anulare a alegerile din 2020. Locuința oficialului a fost, de altfel, percheziționată, la începutul acestei veri, de către agenții FBI, în cadrul anchetei.

Sursa foto: Wikipedia

FBI are nevoie de un nou mandat pentru accesarea conținutului

Mandatul de percheziție care îl vizează pe Scott Perry indică faptul că telefonul mobil confiscat ar putea fi supus unei examinări criminalistice. Implicarea parlamentarului republican în anchetă ridică semne de întrebare deoarece verificările vizează nereguli comise de angajați ai Departamentului de Justiție. Iar Perry este un parlamentar, cu cinci mandate, care nu a lucrat niciodată pentru această instituție.

Investigația vine în contextul în care Scott Perry și alți republicani au criticat forțele federale de aplicare a legii pentru percheziționarea comunicațiilor unui congresman în funcție. Conform Constituției din Statele Unite, aceste comunicații sunt protejate dacă au legătură cu activitatea sa legislativă.

De altfel, autoritățile și-au luat măsuri de prevedere pentru a nu accesa informații care intră sub protecția legii, din telefonul lui Perry. Aparatul a și fost restituit, la scurtă vreme după ce a fost confiscat, urmând ca autoritățile federale să solicite un alt mandat pentru a-i accesa conținutul, conform unor surse citate de CNN.

Sursa foto: EPA/Yuri Gripas / POOL

Percheziții FBI la reședința lui Donald Trump

Cu doar o zi în urmă, o echipă a Biroului Federal de Investigații (FBI) a percheziționat reședința Mar-a-Lago din Florida a fostului președinte Donald Trump. Agenții federalli investighează modul în care au fost gestionate mai multe documente secrete, după ce Trump și-a încheiat mandatul.

În luna februarie, Arhivele Naționale, agenția guvernamentală americană care preia și păstrează documentele prezidențiale, a cerut Departamentului de Justiție o anchetă în cazul lui Donald Trump.

Președinții SUA sunt obligați prin lege să transfere toate scrisorile, documentele de lucru și e-mailurile lor către Arhivele Naționale.