Vineri, 14 august, Parisul și Gurile Ronului au fost catalogate „zone de circulație activă a virusului”, ca urmare a unor creșteri mari ale numărului de infectări.

Acest lucru nu a fost unul fără consecință: astfel, în capitala Franței, portul măștii a devenit obligatoriu în mai multe regiuni ale orașului cu aglomerații umane.

Totuși, Le Parisien publică un articol în care afirmă că cifrele pe baza cărora au fost luate aceste măsuri impopulare sunt greșite, în realitate, nivelul de infectare la Paris fiind unul semnificativ mai redus.

Motivul erorii: cazurile de persoane infectate, depistate cu ocazia realizării testelor pe aeroporturile Roissy și Orly au fost înregistrate, „în absența adresei cunoscute a acestor persoane”, în Paris, după cum a recunoscut Direcția de Sănătate Publică din Franța.

Potrivit socotelilor Direcției de Sănătate franceze, numărul de cazuri de persoane infectate, la Paris, ar fi de 62 la 100.000 de locuitori.

„Această rată include însă și persoanele depistate pe aeroporturile Roissy și Orly, unde călătorii depistați la sosire sunt imputați în prezent Departamentului 75 (Paris), în absența adresei cunoscute a acestor persoane. Incidența la Paris, exceptând aeroporturile, este estimată la 46,2 la 100.000 de locuitori”, scrie și Le Point.

Iar această rată se situează sub pragul de alertă de 50.

O a doua eroare de calcul provine din faptul că testele sunt înregistrate în locul în care se afla persoana în momentul în care i s-a efectuat testul.

„Pentru regiunile cu creșteri mari (ale ratei de incidență – n.r.), precum Île-de-France (în care se află Parisul – n.r.) o parte a acestei creșteri este imputabilă unei transmisii în zona de vacanțe”, recunoștea din nou Direcția de Sănătate Publică din Hexagon.

Or, Parisul este una dintre zonele turistice cele mai populate, ceea ce duce și la punerea pe seama capitalei, în mod greșit, a multe cazuri de persoane depistate pozitiv, dar care provin din ale regiuni ale Franței.