Evenimentul Zilei > Actualitate > Încotro se îndreaptă planeta? Avertismentul momentului vine de la Paris. Se pun bazele unui nou acord internațional
Încotro se îndreaptă planeta? Avertismentul momentului vine de la Paris. Se pun bazele unui nou acord internațional

Încotro se îndreaptă planeta? Avertismentul momentului vine de la Paris. Se pun bazele unui nou acord internațional

Oameni de știință și diplomați din peste 130 de țări s-au reunit, la Paris, pentru a atrage atenția asupra pericolului în care se află biodiversitatea. Se solicită semnarea unui nou acord internațional.

În deschiderea unei reuniuni mondiale pentru biodiversitate, la Paris, a fost lansat un mesaj foarte dur: distrugerea naturii ameninţă omenirea la fel de mult ca încălzirea climei, fapt pentru care acest subiect merită o atenţie la fel de mare din partea comunităţii internaţionale pentru a evita dezastrele viitoare, informează Agerpres.

Mai mulți oameni de ştiinţă şi diplomaţi din peste 130 de ţări s-au reunit, până sâmbătă, la Paris, pentru a adopta prima evaluare mondială a ecosistemelor realizată pe plan global. Această evaluare nu a mai fost făcută de 15 ani. 

„Dovezile sunt incontestabile: distrugerea de către noi a biodiversităţii şi a serviciilor ecosistemice a atins niveluri care ameninţă bunăstarea noastră cel puţin la fel de mult ca modificările climatice provocate de către om.”, a declarat Robert Watson, preşedintele Platformei interguvernamentale ştiinţifice şi politice pentru biodiversitate şi servicii ecosistemice (IPBES).

Grupul de experţi a lucrat timp de trei ani la redactarea unui raport de 1.800 de pagini, care ar trebui să devină o veritabilă referinţă ştiinţifică în domeniul biodiversităţii.

Biodiversitatea vizează toate speciile animale şi vegetale care trăiesc pe Terra, inclusiv pe o specie care se pune pe sine în pericol distrugând natura: omul. 

Experții speră ca această evaluare să reprezinte un pas important pentru adoptarea unor obiective ambiţioase în cadrul reuniunii din 2020 din China pentru diversitate biologică (COP15) la care vor participa statele membre ale ONU.

Proiectul va fi discutat, amendat şi adoptat pe articole de delegaţii participanţi la reuniunea de la Paris, înainte de publicarea sa oficială pe 6 mai.

„Patrimoniul mondial al mediului înconjurător (…) este pe cale să fie alterat la un nivel fără precedent.”, avertizează acest text.

Conform studiilor, un sfert dintre cele 100.000 de specii evaluate sunt deja ameninţate cu dispariţia, sub presiunile exercitate de agricultură, pescuit, vânătoare şi modificări climatice.

De asemenea, „o accelerare rapidă iminentă a ratei de extincţie a speciilor” este aşteptată de oamenii de ştiinţă, potrivit proiectului acestui raport. Alte specii, al căror număr a fost estimat între 500.000 şi 1 milion, ar urma să devină la rândul lor ameninţate cu dispariţia, inclusiv „multe în deceniile următoare”.

„Acest raport fundamental va reaminti fiecăruia dintre noi o constatare plină de adevăr: generaţiile actuale au responsabilitatea de a lăsa moştenire generaţiilor viitoare o planetă care nu este iremediabil avariată de activităţile umane.”, a declarat Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, organizaţia care găzduieşte această reuniune.

„Ştiinţa ne spune ceea ce cunoştinţele noastre tradiţionale ne semnalau de decenii: Terra este pe cale să moară.”, a declarat Jose Gregorio Mirabal, preşedintele COICA, instituţie ce reuneşte organizaţiile indigenilor din bazinul amazonian.

„Îndemnăm într-o manieră urgentă comunitatea globală să semneze acord internaţional pentru natură, pentru a restaura cât mai rapid posibil jumătate din lumea naturală.”, a adăugat el, în contextul în care acest raport mondial ţine cont, pentru prima dată, de cunoştinţele, problemele şi priorităţile populaţiilor indigene.

Raportul evidenţiază o legătură foarte clară între cele două ameninţări majore, încălzirea climei şi distrugerea naturii, identificând anumite cauze similare, în special practici agricole şi despăduriri, vinovate pentru cel puţin un sfert din totalul emisiilor de CO2, dar şi pentru gravele daune directe provocate ecosistemelor.

Totuși, ţinând cont de amploarea reformelor ce trebuie implementate, care ar necesita o veritabilă transformare a stilului de viaţă al oamenilor pe o planetă tot mai populată, factorii de rezistenţă riscă să fie încă şi mai puternici decât cei care s-au manifestat deja în lupta împotriva modificărilor climatice.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.