Părinții elevilor credeau că aceștia au fost răpiți de bandiți, în schimbul banilor, o practică curentă în această țară din Africa Occidentală. Însă, spre groaza lor, s-a dovedit că răpitorii fac parte din cea mai sângeroasă grupare teroristă de pe continent: Boko Haram.
Gruparea jihadistă Boko Haram ( în traducere liberă „cărțile occidentale sunt interzise”) a revendicat răpirea a câteva sute de elevi de liceu din nord-vestul Nigeriei, anunț care i-a „devastat” pe părinți și ar putea marca un punct de cotitură important în extinderea grupului jihadist.
Autoritățile din Nigeria spun că 333 de adolescenți sunt încă dispăruți după atacul asupra internatului lor din Kankara din statul Katsina (nord-vest), în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Într-un mesaj vocal difuzat pe canalele tradiționale ale grupului jihadist, un bărbat care se prezintă ca Abubakar Shekau, liderul istoric al Boko Haram, a susținut că „frații săi sunt în spatele răpirii din Katsina”, scrie Le Point.
Nu este clar câți elevi de liceu sunt în prezent în mâinile lor, unii dintre ei reușind să scape în cursul atacului și s-ar fi putut pierde în mediul rural când au fugit. Dar multe surse locale spun că lipsesc peste 500 de elevi.
Marți, zeci de părinți s-au adunat nu departe de școala publică din Kankara, acum goală, așteptând disperați informații despre dispariția copiilor lor.
„Anunțul revendicării Boko Haram mi-a distrus toate speranțele de a-l revedea în curând pe fiul meu”, a declarat un tată pentru AFP, prezentându-se doar ca „Ahmed”.
O sută de atacatori pe motociclete
„Am crezut că au fost răpiți de bandiți care ar fi cerut o răscumpărare, dar acum, că este vorba de Boko Haram, aasta schimbă totul”, a spus el dezolat. „Suntem devastați”.
Pe Twitter, guvernatorul statului Katsina, Aminu Bello Masari, a dat asigurări că sunt în curs „discuții” cu răpitorii „pentru a le asigura siguranța copiilor și întoarcerea la familiile lor”.
Peste o sută de bărbați înarmați, pe motociclete, au atacat această școală publică din mediul rural și, în timp ce unii liceeni au reușit să scape, alții au fost prinși, separați în mai multe grupuri și luați de atacatori, potrivit martorilor și supraviețuitorilor, contactați de AFP.
Deși această răpire în masă a reaprins spectrul răpirii din Chibok în 2014, când 276 de tinere au luate în mijlocul nopții din internatul lor, ea a fost atribuită mai întâi „bandiților” care acționau a priori fără o motivație ideologică sau religioasă.
Răpirile în vederea răscumpărării sunt răspândite în această parte a Nigeriei, iar grupurile armate terorizează populațiile, le fură vitele și chiar satele, din motive financiare.
„Am văzut anumite grupuri (de bandiți) care au jurat loialitate față de Shekau în ultimele luni”, notează Idayat Hassan de la Centrul pentru Democrație și Dezvoltare (CDD-Africa de Vest), un grup de reflecție din Abuja.
Bulama Bukarti, analist pentru Africa subsahariană la Institutul Tony Blair, explică de fapt că „ Abubakar Shekau nu a desfășurat combatanți, ci a țesut legături cu legături cu bandiții pentru a se implanta în nord-vestul țării” , la sute de kilometri de fieful jihadiștilor, la marginea lacului Ciad.
Jonctiune cu grupurile din Sahel: ISIS și Al-Qaida
„Nord-vestul Nigeriei se află la intersecția dintre teritoriul în care operează de obicei Boko Haram (nord-estul Nigeriei) și Sahel, unde alte grupuri jihadiste își extind influența”,a declarat acest expert în securitate.
„Dacă această regiune cade în mâinile jihadiștilor, aceasta ar conecta întregul Sahel la lacul Ciad”, a adăugat el
Din 2016, grupul Boko Haram s-a împărțit în două facțiuni: cea a lui Abubakar Shekau, liderul istoric al grupului, și Statul Islamic din Africa de Vest (Iswap), afiliat ISIS.
La rândul lor, grupurile jihadiste care operează în Sahel sunt, pentru unii, afiliate la Al-Qaeda, pentru alții, la ISIS. Președintele Muhammadu Buhari, el însuși din Katsina și care s-a aflat în vizită acasă, weekendul trecut, la momentul răpirii, a condamnat atacul și a ordonat consolidarea securității în toate școlile.
Școlile au fost închise și în provincie. Președinția a declarat, sâmbătă, că armata a localizat „ascunzătoarea bandiților”, adăugând că o operațiune militară se află în curs.
Spirala violenței
Contactat de AFP marți, purtătorul de cuvânt al președinției, Garba Shehu, a declarat că președinția nu va face pentru moment nici un comentariu.
Situația de securitate s-a deteriorat foarte mult în nordul Nigeriei de la alegere lui Buhari, în 2015, un musulman din nordul țării, care a făcut totuși din lupta împotriva Boko Haram prioritatea sa.
Cu toate acestea, grupul jihadist al lui Abubakar Shekau a comis numeroase atrocități în ultimele săptămâni.
Boko Haram a revendicat masacrul a zeci de muncitori agricoli de lângă Maiduguri, capitala statului Borno, precum și atacul barbar de weekendul trecut asupra unui sat de lângă Diffa, în vecinătatea Niger, unde au fost ucise cel puțin 28 de persoane, majoritatea arse de vii.
Conflictul cu Boko Haram a ucis 36.000 de persoane, în principal în nord-estul țării, la marginea lacului Ciad, iar peste două milioane de oameni încă nu se pot întoarce la casele lor.
El s-a răspândit în Ciad, Camerun și Niger, țările vecine ale bazinului lacului Ciad.