Evenimentul Zilei > Justitie > Anchetă la Parchetul din Craiova. Se caută explicații pentru procedura „Dacă un copil se zbate, cum credeți…”
Anchetă la Parchetul din Craiova. Se caută explicații pentru procedura „Dacă un copil se zbate, cum credeți…”

Anchetă la Parchetul din Craiova. Se caută explicații pentru procedura „Dacă un copil se zbate, cum credeți…”

Imaginile văzute de milioane de oameni, cu scena „preluării” fetiței de 8 ani din casa asistentei maternale de către procuroarea Maria Pițurcă, sunt de fapt o manipulare, în accepțiunea șefei Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova, procuror Tena Tulitu.

Aceasta a dat niște explicații șocante reporterului Antenei 3, într-o intervenție telefonică, afirmând că „în spațiul public au apărut frânturi, au apărut imagini, care de altfel nici nu sunt fidele, că una e cu telefonul mobil, nu poți să spui că este o redare fidelă și știți cum se poate manipula, dacă pot să spun așa, imaginea”.

Tulitu a recunoscut că procuroarea Pițurcă a mers acolo doar în baza mandatului de percheziție, dar această percheziție a fost realizată într-un dosar în care se fac cercetări pentru infracțiunile de lipsire de libertate în mod ilegal, rele tratamente aplicate minorului, nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului etc. „Mandatul nu a fost dat ca să ridice un copil, ci pentru ca să constate o stare de fapt, că fetița e ținută ilegal acolo”, recunoaște Tena Tulitu, însă încearcă să găsească și o explicație.

Aberantă, însă: „Dacă un copil se zbate, cum credeți că… (…) Doamna procuror nu a luat fetiţa, doamna procuror a constatat că este reţinută ilegal de familia Şărămăt şi a fost prezentată, a fost predată părinţilor şi a vrut să o ducă la Medicină Legală, deoarece se efectuează cercetări pentru infracţiunea de rele tratamente aplicate minorului”, a mai spus şefa Parchetului.

Procurorul general Bogdan Licu a declarat că „încă de vineri după-amiază, în cadrul Secției pentru investigarea infracțiunilor din Justiție, a fost constituit un dosar penal, ce are ca obiect «cercetarea împrejurărilor» în care copilul de 8 ani a fost luat cu forța de la domiciliul asistentei maternale de un procuror”. Și președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea, a sesizat Inspectia Judiciară pentru a efectua cercetări cu privire la conduita și modul în care procurorul a intervenit.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.