Dezastrul a fost evitat în ultima clipă după ce echipajul feribotului a observat un periscop deasupra valurilor și a făcut o serie de manevre de urgență.

Masivul feribot Stena Superfast VII și un submarin neidentificat se aflau la 50-100 de metri de o coliziune, a descoperit o anchetă.

Un raport al Filialei de Investigare a Accidentelor Navale i-a criticat pe comandanții submarinului pentru „că nu au luat măsuri suficiente” pentru a ține navele la distanță.

Comandanții submarinului au considerat că feribotul, care avea la bord 215 pasageri și 67 de membri ai echipajului, era mai lent și se afla la o distanță drestul de mare. Cele două nave traversau Marea Irlandei în noiembrie 2018.

„Echipa camerei de control a submarinului a supraestimat raza de acțiune a feribotului și a subestimat viteza acestuia. A fost un eveniment nesigur și a pus pasagerii și echipajul feribotului, precum și submarinul și echipajul său, în pericol imediat”, se arată în raportul publicat joi.

Marina a refuzat să facă public numele sau tipul submarinului, care avea sediul la HMS Faslane în Scoția, dar a insistat că nu există probleme de siguranță nucleară.

Un purtător de cuvânt al Marinei britanice a declarat: „Asigurarea siguranței pe mare este o prioritate pentru Marina Regală, motiv pentru care salutăm acest raport și am luat deja măsuri pentru a ne consolida antrenamentele și procedurile.”