Evenimentul Zilei > International > Panică în UK. Un submarin nuclear, la un pas de ciocnirea cu un feribot plin cu pasageri
Panică în UK. Un submarin nuclear, la un pas de ciocnirea cu un feribot plin cu pasageri

Panică în UK. Un submarin nuclear, la un pas de ciocnirea cu un feribot plin cu pasageri

Un submarin nuclear britanic a fost la un pas să se ciocnească cu un feribot de pasageri după ce comandanții navei au încurcat măsurătorile de viteză și distanță pe mare.

Dezastrul a fost evitat în ultima clipă după ce echipajul feribotului a observat un periscop deasupra valurilor și a făcut o serie de manevre de urgență.

Masivul feribot Stena Superfast VII și un submarin neidentificat se aflau la 50-100 de metri de o coliziune, a descoperit o anchetă.

Un raport al Filialei de Investigare a Accidentelor Navale i-a criticat pe comandanții submarinului pentru „că nu au luat măsuri suficiente” pentru a ține navele la distanță.

Comandanții submarinului au considerat că feribotul, care avea la bord 215 pasageri și 67 de membri ai echipajului, era mai lent și se afla la o distanță drestul de mare. Cele două nave traversau Marea Irlandei în noiembrie 2018.

„Echipa camerei de control a submarinului a supraestimat raza de acțiune a feribotului și a subestimat viteza acestuia. A fost un eveniment nesigur și a pus pasagerii și echipajul feribotului, precum și submarinul și echipajul său, în pericol imediat”, se arată în raportul publicat joi.

Marina a refuzat să facă public numele sau tipul submarinului, care avea sediul la HMS Faslane în Scoția, dar a insistat că nu există probleme de siguranță nucleară.

Un purtător de cuvânt al Marinei britanice a declarat: „Asigurarea siguranței pe mare este o prioritate pentru Marina Regală, motiv pentru care salutăm acest raport și am luat deja măsuri pentru a ne consolida antrenamentele și procedurile.”

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: