Evenimentul Zilei > Actualitate > Pandemia va pune capăt muncii la birou?
Pandemia va pune capăt muncii la birou?

Pandemia va pune capăt muncii la birou?

De când noul coronavirus a băgat spaima în întreaga lume, firmele a căror activitate a permis acest lucru și-au lăsat angajații să lucreze de acasă. Poate că nu sunt la fel de eficienți ca atunci când veneau la program, dar, pe lângă faptul că își apără angajații de îmbonăvire, companiile ar putea să scape de o mulțime de cheltuieli. Iată ce au aflat ziariștii de la Euronews!

Pentru Alejandra, fără carantină, efectele pozitive ale telelmuncii sunt potenţate, iar cele negative sunt reduse la minimum.

„Telemunca este vârful aisbergului”, explică ea. „În cazul în care companiile nu au lucrat pe alte aspecte – cum ar fi orientarea către rezultate și obiective, cultura digitală, transparența, comunicarea între echipe sau leadership-ul – este doar un fel de „cârpeală” temporară.”

Sfârșitul culturii biroului?

Conform cercetărilor realizate de Institutul Fraunhofer, pe care se bazează şi BICG, nu este convenabil să se lucreze zilnic de-acasă.

Alejandra explică că idealul este să obții un echilibru între activitățile pentru care trebuie să mergi la birou și cele care pot fi efectuate la tine acasă, eliminând birocrația inutilă.

Această flexibilitate a muncii poate permite companiilor să angajeze cel mai bun specialist de oriunde în lume, sau să contribuie la reducerea emisiilor poluante, printr-un număr mai mic de navetişti, de exemplu.

„Modul nostru de lucru nu poate fi diferit de modul în care evoluează societatea noastră, trăim într-un model hibrid, între viața reală și cea digital, și trebuie să știm ce se face cel mai bine în fiecare dintre aceste lumi”, spune ea.

Numai că în acest nou mod de a percepe munca, birourile își pierd imaginea de structuri de putere și vizibilitate. „Companiile vor trebui să găsească noi modalități de a se poziționa”, spune Alejandra.

„Cel mai bun birou din punct de vedere economic şi din punctul de vedere al mediului este cel care nu există”.

Nici Gema și nici Sara nu știu când se vor întoarce la birou. În timp ce Spania se află la începutul fazei 2, guvernul recomandă continuarea telemuncii cât mai mult timp posibil. Și, cu fiecare zi care trece, această schimbare bruscă a modului de lucru al oamenilor devine din ce în ce mai mult o rutină”.

 

PAGINA ANTERIOARA

Publicat in categoriile: Actualitate, Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: