Pandemia schimbă ordinea lumii! Criza a accentuat declinul SUA în raport cu China!

Pandemia schimbă ordinea lumii! Criza a accentuat declinul SUA în raport cu China!

Cât de tare ne va schimba viața pandemia? Este o întrebare pe care ne-o punem cu toții de luni de zile, de când suntem nevoiți să respectăm măsurile de distanțare socială. Dincolo de viețile noastre, criza de sănătate a afectat profund ți lumea în întregul ei. Nu e decât începutul, iminenta recesiune ca amplifica toate divergențele de pe plan intern și internațional.

Nu e de mirare, în aceste condiții, că o mulțime de analiști, experți, politicieni și jurnaliști  încearcă să surprindă aceste schimbări și, mai ales, să intuiască marile transformări care vor urma.

Printre cei care își dau cu presupusul se află și doi foști ambasadori de pe malurile Oceanului Atlantic, americanul Frank G. Wisner (foto) și britanicul Matthew Kirk, semnatarii unei analize interesante publicate de site-ul nationalinterest.org.

Pentru a stabili exact cum stau lucrurile de la bun început, trebuie să vă spun că cei doi au o mulțime de lucruri în comun. Amândoi au abandonat activitatea diplomatică pentru a-și folosi contactele și expertiza în domeniul afacerilor, ba, mai mult, împărtățesc aceleași convingeri progresiste.

Nici n-ar trebui să ne surprindă. Frank G. Wisner a fost trimisul special al președintelui Barack Obama în Egipt în timpul protestelor care au dus, în cele din urmă, la căderea președintelui Hosni Mubarak. De cealaltă parte, Matthew Kirk a fost ambasadorul Marii Britanii în Finlanda, poziție din care a demisionat pentru a deveni director pentru Relații Externe al Vodafone.

Cei doi autori recunosc că în vremuri ca cele pe care le trăim orice încercare de a scruta viitorul este o întreprindere riscantă,  „Cu doar trei luni în urmă, nimeni dintre noi nu și-a imaginat cum ar arăta lumea astăzi. Așadar, cu toată recunoașterea cuvenită, predicția este o știință imprecisă”.

Chiar și în condițiile în care ecuația viitorului depinde de o mulțime de necunoscute, Wiesner și Kirk au câteva certitudini.

„În primul rând, statul națiune a revenit. Într-un moment de provocare uriașă și frică publică, oamenii se uită la conducerea lor națională pentru a-i ghida. În ordinea globală a statelor națiuni, lucrurile se schimbă și ele.

Criza a accentuat declinul Statelor Unite în raport cu China - cea mai puternică țară de pe Pământ nu poate gestiona o pandemie la fel de bine ca  o „țară emergentă” cum e China (chiar dacă există dubii cu privire la onestitatea statisticilor oficiale ale Chinei). De asemenea, Rusia ocupă un loc nou, în preajma Chinei”.