Pandemia lovește greu în economia europeană. Estimările sunt îngrijorătoare
- Ionel Sclavone
- 3 decembrie 2020, 22:45
Al doilea val de pandemie a dus la restrângerea activității economice din zona euro, luna trecută, se arată într-un studiu al unei companii de analize financiare.
Activitatea economică în zona euro s-a contractat luna trecută, după ce al doilea val al pandemiei de coronavirus a dus la impunerea de restricţii severe, în mai multe state, arată o cercetare realizată de compania de analize financiare Markit, citată de Reuters. Pe de altă parte, în ciuda problemelor din economie, optimismul mediului de afaceri este în creştere datorită speranţelor în apariția noilor vaccinuri împotriva COVID-19.
Potrivit studiului, indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) din zona euro, care măsoară activitatea în industrie şi sectorul serviciilor, a scăzut la 45,3 puncte în luna noiembrie, de la 50 de puncta cât a înregistrat în octombrie, potrivit unei estimări a companiei Markit. Indicatorul este ușor peste aşteptările analiştilor, care apreciau că acesta va fi de 45,1 puncte. Conform analizei, un indicator PMI de peste 50 de puncte arată o expansiune a economiei, iar sub valoarea de 50 de puncta, același indicator reflectă o contractare a economiei.
„Există indicii că după reacţiile iniţiale ale oamenilor de afaceri la restricţiile impuse pentru stoparea pandemiei activitatea în a doua parte a lunii a fost peste aşteptări. Încă este o situaţie dificilă, dar nu atât de rea cum ne aşteptam”, a apreciat Peter Dixon, de la Commerzbank.
Indicele care măsoară activitatea în sectorul serviciilor din zona euro a scăzut mai mult decât se estima, la 41,7 puncte, de la 46,9 de puncte în octombrie. Este cel mai redus nivel care a fost înregistrat din luna mai, când primul val al pandemiei afecta semnificativ Europa.
Optimism în mediul de afaceri
Pe de altă parte, indicele privind aşteptările mediului de afaceri a urcat la 60,4 puncte, de la 56,5 puncte în octombrie. Conform datelor, economia zonei euro se va contracta în trimestrul patru din 2020, dar estimările pentru 2021 vor fi revizuite în creştere.
Acest lucru se datorează optimismului legat de apariția vacinurilor anti-COVID-19 şi de aşteptările privind noi măsuri de stimulare din partea Băncii Centrale Europene (BCE).
„Faptul că vaccinurile sunt aproape de a fi folosite pe scară largă reprezintă un motiv de optimism pentru 2021”, a declarat Peter Dixon.