Pandemia de COVID-19 se va sfârși în 2022. Va împărți lumea în bogați și săraci. UE trebuie să-și urmărească "propriile interese"

Josep Borell . Sursa foto: Comisia Europeana

Șeful diplomației UE este de părere că pandemia de coronavirus nu se va sfârși curând, ci va mai dura un an de zile. Efectele acesteia asupra economiei lumii va împărți societatea în bogați și săraci, iar Europa trebuie să acționeze în funcție de propriile interese, pe măsură ce puterea Chinei crește.

Pandemia nu se va sfârși, iar omenirea se va mai confrunta cu acest fenomen până anul viitor, estimează șeful diplomației UE, Josep Borrell. Efectele acestei maladii vor împărți globul pământesc în două lumi, practic, cea a bogaților și cea a săracilor. Viitorul va fi mult mai digitalizat, iar inegalitățile la nivelul societății vor crește.

Statele europene trebuie să își urmărească propriile interese, este de părere șeful diplomației UE, pe măsură ce lupta dintre SUA și China se va intensifica. Cu toate acestea, diplomatul european spune că influența chinezilor va crește.

Influența Chinei va crește. UE trebuie să acționeze în funcție de propriile interese

Josep Borrell este de părere că influența Chinei va crește, chiar în mijlocul luptei cu SUA. Potrivit declarațiilor oficialului european, colaborarea cu Guvernul chinez va deveni „tot mai dificilă”, însă Europa trebuie să încerce să se înțeleagă bine cu China și să acționeze în funcție de „propriile sale interese”.

„Până la 25% din creșterea economică globală, anul acesta, vine din China”, a declarat Josep Borrell. „Împreună cu Statele Unite avem în comun istoria, sistemul politic şi economic. Vom fi mereu apropiaţi de Washington, dar trebuie să privim lumea gândindu-ne la interesele noastre”, a mai spus oficialul.

El a mai menționat că blocul comunitar are un dialog „pozitiv şi constructiv” pe tema Chinei cu administrația președintelui american Joe Biden.

Europa ar trebui să doneze vaccinuri pentru a încuraja creșterea economică a țărilor sărace

Societatea, la nivel mondial, va fi împărțită în două - în bogați versus săraci, iar în acest sens, statele europene ar trebui să doneze vaccinuri anti-coronavirus țărilor sărace, pentru a încuraja dezvoltarea economică la nivelul acestora.

„Toţi suntem conştienţi de consecinţele viitoare, dar şi de soluţia pentru criza cauzată de pandemie, iar aceasta este vaccinarea”, s-a exprimat Borrell, care a acuzat Rusia și China de o practică a "diplomației vaccinurilor" pentru a-și bifa propriile aspirații la nivel global.

UE trebuie „să fie conştientă de aceasta şi să acţioneze conform situaţiei”, a subliniat Josep Borrell în cadrul forumului ce a avut loc sâmbătă, în orașul croat Dubrovnik. În cadrul întâlnirii s-a discutat despre impactul pandemiei asupra relațiilor geostrategice și economice mondiale.

La forum au mai participat miniştri de externe din zece state balcanice şi central-europene, respectiv Albania, Croaţia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Grecia, Letonia, Macedonia de Nord, Malta şi Muntenegru, potrivit agerpres.