Căsătoriile în rândul fetițelor refugiate se înmulțesc. 10 milioane de cazuri preconizate pentru următorii ani

Căsătoriile în rândul fetițelor refugiate se înmulțesc. 10 milioane de cazuri preconizate pentru următorii anirefugiați Siria / Sursa foto: Arhiva EVZ

Un val de căsătorii timpurii în rândul copiilor refugiați a alertat autoritățile. Se estimează o creștere uriașă a cazurilor de acest fel, ca urmare a situației financiare precare a familiilor refugiaților, amplificată pe fondul pandemiei de coronavirus.

Fetele refugiate din Siria sunt din ce în ce mai expuse căsătoriilor timpurii, care s-au amplificat pe fondul dezvoltării sărăciei generate de pandemia de coronavirus. Organizația internațională Salvați Copiii a transmis că alte cauze care contribuie la intensificarea acestui tip de demers sunt reprezentate de strămutările din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și de lacunele legislative care încurajează fenomenul căsătoriilor forțate.

Pandemia de COVID-19 ar putea amplifica numărul căsătoriilor timpurii

Mai mult de 5, 5 milioane de sirieni migranți sunt solicitanți de azil în teritoriu, ca urmare a războiului din țara natală. “Comunitățile de refugiați se feresc de deplasări lungi și nu vor să trăiască în sărăcie. Știm cu toții că pandemia de coronavirus a generat probleme economice grave, iar lipsa educației în rândul refugiaților are consecințe și în ceea ce privește căsătoriile timpurii ale copiilor”, a spus Caitlin Smith, reprezentant al organizației Salvați Copiii.

“Ne temem că acest obicei se va înrăutăți în vară”, a mai adăugat Caitlin Smith, făcând referire la faptul că părinții copiilor refugiați vor stabili mai multe mariaje, pentru a putea să economisească sume mai mari de bani.

10 milioane de fete riscă să devină mirese în următorii zece ani

UNICEF a atras atenția, în luna martie, că până la 10 milioane de fete cu vârste fragede din întreaga lume riscă să devină mirese în următorii zece ani, din cauza efectelor devastatoare ale pandemiei asupra economiei și sistemului de educație.

În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, aproape 40 de milioane de fete s-au căsătorit de la vârste foarte fragede.

Un raport al organizației Salvați Copiii, intitulat “Căsătorie de excepție”, semnalează că prevederile legale din Iordania, Irak și Egipt stabilesc excepții în cazul organizării unei căsătorii. Aceasta poate să aibă loc oricând, atât timp cât există un acord parental sau chiar judiciar. Libanul nu a adoptat nicio lege prin care să interzică mariajul în rândul copiilor, în ciuda campaniilor inițiate în acest sens de către activiști.

Raportul arată că niciunul dintre statele ale căror legislații au fost studiate pe fondul căsătoriilor timpurii nu prevede penalități în cazul mariajului fetelor la vârste foarte fragede.

Părinții își căsătoresc fetele din motive financiare. “Niciuna dintre ele nu e fericită”

Părinții își căsătoresc timpuriu copiii fiindcă sunt de părere că acest demers reprezintă o soluție pentru a economisi din cheltuieli, mai arată studiul organizației.

În Liban, 6% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani au fost căsătorite înainte de a împlini 18 ani. Aceeași situație a fost întâlnită și printre refugiații sirieni din această zonă, însă într-un procent cu 40% mai mare.

De asemenea, în Turcia, aproximativ 15% dintre femeile cu vârste cuprinse între 20 și 24 de ani s-au căsătorit la vârste foarte timpurii, însă în rândul refugiaților sirieni din acest teritoriu procentul e de trei ori mai mare.

Rana, o adolescentă de 16 ani din Siria, care trăiește în Liban, a declarat presei internaționale că toate prietenele sale sunt deja căsătorite. “Niciuna dintre ele nu e fericită, toate vor să se întoarcă la școală”, a mai spus Rana presei internaționale.

“Este nevoie să se impună noi prevederi legale și nu are nicio importanță în ce țară locuiești pentru ca acest lucru să se materializeze”, a spus Rana. “Indiferent dacă ești din zona urbană sau rurală, legislația ar trebui să se aplice tuturor, în mod egal”, a conchis ea, potrivit Reuters.

Organizația internațională Salvați Copiii a somat autoritățile să stabilească, în cadrul Forumului de Egalitate între Generații care va avea loc la Paris, săptămâna viitoare, ca termen legal pentru căsătorie vârsta de 18 ani și să impună sancțiuni pentru căsătoriile timpurii ale copiilor.

Ne puteți urmări și pe Google News