Cei care trec prin fața Primăriei Sectorului 1 din bulevardul Banu Manta din Capitală, au putut observa o statuie, îmbrăcată în armură medievală. Încă de anul trecut, după finalizarea lucrărilor de consolidare și modernizare, în curtea primăriei a fost amplasată o statuie, replică în mărime naturală a cavalerului cocoțat în vârful clădirii, pentru ca lumea să poată observa detaliile. Povestea lui „Pandelică“, pentru că aşa se numeşte străjerul care priveşte oraşul tocmai de pe acoperişul instituției, începe din anul 1936. Cu o alură de palat florentin, frumusețea arhitecturală a Palatului Comunal din Bulevardul Manta nr.9 se remarcă prin turnul înalt terminat cu un foișor ascuțit, dominat de statuia unui străjer în armură medievală.

În perioada interbelică, turnul era cel mai înalt din zonă, iar pompierii aveau sarcina de a supraveghea totul din interior, de la înălțimea de 56 de metri. Funcționarii adminsitrației locale de la acea vreme s-au tot gândit ce nume să-i dea statuii din vârful clădirii. Ce idee le-a venit? Să-l boteze pe soldatul de aramă după numele celui mai renumit pompier: Pandelică. De atunci, toți ştiu cum se numeşte soldatul cocoțat pe clădirea Primăriei Sectorului 1.

De când statuia, copia fidelă a lui Pandelică, a fost amplasată în curtea instituției de pe Banu Manta, bucureștenii o admiră și se întreabă ce e cu ea!

Alexandru Dimitriu, „tatăl“ lui Pandelică

Pe strada Episcop Radu, la numărul 29, se află fosta reşedință a tinichigiului ornamentist Alexandru Dimitriu. Pe acoperişul casei se înalță măiestuos un cavaler de 3,5 metri înălțime în armură care ține în mână un ciocan, semn distinctiv pentru breasla meşterilor fierari. Este „Omul de Aramă“, „frate„ cu Pandelică, Cavalarul Înzăuat, care se află cocoțat în vârful Primăriei Sectorului 1. Ambele lucrări fiind creația lui. Acesta a realizat decorațiunile metalice pentru numeroase clădiri publice şi religiosae, precum Ateneul Român, Palatul Patriarhal, Gara de Nord, Palatul Fundației Regale Carol I şi multe altele.