Pamuk a venit în România

Pamuk a venit în România

Scriitorul cu Nobel pentru literatură este distins azi cu titlul Doctor Honoris Causa.

Astăzi, la ora 13.00, în Sala Senatului din Universitatea Bucureşti, are loc ceremonia oficială de decernare a titlului de doctor honoris causa lui Orhan Pamuk, scriitorul laureat cu Nobel pentru literatură în 2006 . La ora 15.00, scriitorul susţine o conferinţă de presă, la Hotelul Ramada-Majestic, iar de la ora 18.00, foaierul Ateneului Român este gazda întâlnirii dintre Orhan Pamuk şi cititorii săi români.

Mâine, la ora 18.00, magazinul Diverta de lângă Scala organizează o sesiune de autografe cu Pamuk. La ora 19.30, la Clubul Ţăranului, începe un afterparty cu Orhan Pamuk şi invitaţii săi. Intrarea la toate evenimentele este liberă.

Vineri, 25 aprilie, se va desfăşura o masă rotundă, de la ora 9.30, cu tema „Estetica şi etica scrisului“ care-i va avea ca invitaţi pe Norman Manea, Orhan Pamuk şi Antonio Tabucchi. Faimos în Turcia prin cărţile sale, traduse în peste 40 de limbi, Pamuk şi-a sporit notorietatea în 2005, după ce a criticat dur genocidul armenilor din 1915 şi suprimarea similară a minorităţii kurde. Pamuk a declarat unui ziar elveţian că în jur de 30.000 de kurzi şi un milion de armeni au fost victimele pogromului din Turcia de la începutul secolului şi că nimeni nu îndrăzneşte să vorbească despre acest lucru. Din cauza reacţiilor grupurilor naţionaliste, scriitorul a fugit din ţară, iar când s-a întors, statul s-a pregătit să-l judece pentru „insultarea“ Turciei şi a identităţii naţionale. Pamuk a riscat trei ani de închisoare potrivit noului Cod Penal turcesc.

Organizaţii de protecţie a drepturilor omului şi asociaţii ale scriitorilor din toată lumea s-au arătat solidare cu cazul Pamuk. Până la urmă, procesul a fost abandonat, în mod oficial, din cauza unei probleme de procedură. Revista americană „Time“ l-a inclus pe scriitor pe lista celor mai influenţi 100 de oameni din lume la categoria „eroi & pionieri“. BESTSELLERURI

Dintre cărţile sale publicate în peste 100 de ţări, cele mai cunoscute sunt: „Mă numesc Roşu“, „Fortăreaţa albă“, „Cartea neagră“, „Viaţa cea nouă“, „Zăpada“. Primele patru sunt publicate în româneşte de Curtea Veche. „Mă numesc Roşu“ s-a vândut în România, din august 2006, în 36.000 de exemplare. „Viaţa cea nouă“ (din decembrie 2006) - în 10.000 de exemplare, „Fortăreaţa albă“ (foto) (din noiembrie 2007) - în 10.000 exemplare.

Ne puteți urmări și pe Google News