11 milioane de brazilieni sunt convinși că planeta noastră este plată. Vor avea o Convenție, sâmbătă,  la São Paulo.

Pământul este plat și pentru 7% dintre europenii chestionați într-un sondaj efectuat în urmă cu câteva luni. O cifră identică în Brazilia, potrivit unui sondaj publicat de Datafolha.

Cei care înclină să creadă teoria Pământului plat ar fi credincioșii și cei cu un nivel scăzut de educație, potrivit institutului de sondaj Datafolha.

Printre cei convinși se numără Siddhartha Chaibub, un youtuber cu o comunitate mică.

El își apără viziunea: „modelul impus de noi – Pământul este sferic – este plin de contradicții”. În urmă cu câteva zile, el a apărut la televizor pentru a anunța un eveniment major: prima convenție pe tema Terra e plată din Brazilia, scrie Le Point.

Față cu importanta fenomenului, criticile se înmulțesc în Brazilia. Câțiva potențiali vinovați au fost deja identificați de specialiști.

Înprima linie se află Internetul. Deci, dacă Siddhartha Chaibub s-a convertit la teoria Pământului plat, a făcut-o după vizionarea unui videoclip pe YouTube.

Un fenomen care a fost deja identificat și în alte țări în trecut. Google, Facebook și YouTube oferă mult conținut pe tema planetei plate.

Alții văd influența religiei într-o țară marcată de mișcarea evanghelică.

Există și un impact politic. Olavo de Carvalho, un intelectual apropiat președintelui brazilian Jair Bolsonaro, nu a ezitat să acorde credit teoriei Pământului plat.

Pe Twitter, el a explicat că a vizionat câteva videoclipuri și că „nu poate respinge” teoriile prezentate de cei care cred că Pământul este plat. Și Ernesto Araújo, ministrul relațiilor externe, și-a exprimat simpatia pentru mișcare.