Secretul pălincii de pere. Când și cum este introdus fructul în sticlă

Secretul pălincii de pere. Când și cum este introdus fructul în sticlă Pălinca de pere. Cum este pus fructul în interiorul sticlei. Sursa foto: Facebook

Pălinca de pere este o băutură extrem de populară în nordul Transilvaniei. Gospodarii pun în sticle pere, pentru un aspect mult mai frumos, iar mulți români se întreabă cum au putut pune fructul în interior. Explicația este una simplă. Există un moment anume în care se face acest lucru.

Pălinca este o băutură tradițională românească, extrem de apreciată. Străinii care ne trec pragul și gustă din această licoare o laudă, având un gust aparte. Ea este făcută din diverse fructe fermentate, iar procesul de preparare este unul destul de complex.

În fiecare zonă a țării se face pălincă dintr-un anume fruct, însă în Ardeal este populară cea de pere. În această regiune a luat, de fapt, naștere această licoare specială. Pălinca este o băutură tare, iar după prima înghițitură, unii renunță la ideea ce a consuma această băutură.

Pălinca de pere și misterul fructului din sticlă

Băutura din fructe este populară, iar pe rafturile magazinelor o întâlnim deseori. În zona Ardealului, producătorii pun câte o pară în sticla cu pălincă. Acesta este un mister pentru unii oameni, care se întreabă cum a intrat para, având în vedere că gura sticlei este foarte îngustă. Nu este vorba despre ceva paranormal sau magic, ci este o muncă îndelungată.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un producător a dezvăluit misterul. Metoda nu este deloc complicată, însă se întinde pe durata mai multor luni. Atunci când primele pere încep să se formeze în copaci, se iau sticlele și se agață de crengi. Fructul este introdus cu grijă în interiorul sticlei, înainte ca acesta să înceapă să se dezvolte.

Sticlele de pălincă, legate de crengile părului

Sticlele de pălincă, legate de crengile părului. Sursa foto: Facebook

Pe parcursul evoluției sale, para va întreținută. Producătorul a spus că se iau măsuri împotriva soarelui. Sticla este învelită într-o coală de hârtie sau în ziar. După fiecare ploaie, apa se scurge cu grijă din sticlă, astfel încât să nu se rupă creanga sau pare.

„Începem treaba când perele sunt foarte mici. Sticlele trebuie agăţate în pom, introducem para în sticlă, după care o protejăm patru luni de zile, până ajunge la mărimea aceasta. Se introduce crăcuţa cu para mică, atât cât să poată trece prin gura sticlei. După aceea, ca să o protejăm de soare, învelim sticla cu ziare. De asemenea, când plouă, trebuie să scoatem apa din sticlă”, a explicat Valeriu Hagiu pentru Adevărul.

După ce fructul a crescut, atât sticla pentru pălincă cât și para se spală cu ajutorul unei perii de sârmă. Se va spăla și clăti până când para nu mai are nicio urmă de impuritate, care ar putea nemulțumi cumpărătorii.