Producătorii de țuică și pălincă ar putea beneficia de finanțare de la Guvern. Autoritățile încurajează acest domeniu

Producătorii de țuică și pălincă ar putea beneficia de finanțare de la Guvern. Autoritățile încurajează acest domeniu Sursa foto: Dreamstime.com

Românii care produc țuică și pălinca ar putea primi finanțare pentru mici fabrici cu utilaje de ultimă generație. Aceste băuturi ar putea fi cunoscute la nivel internațional, iar anunțul a fost făcut chiar de Ministrul Agriculturii.

Ministrul Agriculturii a anunțat că românii care produc țuică și palincă ar putea primi finanțare pentru mici fabrici dotate cu utilaje speciale. Acest lucru va duce la promovarea producției de prune. România este deja pe primul loc în Uniunea Europeană și pe patru în lume.

În localitatea Medieșu Aurit, din județul Satu Mare, palinca se face după o rețetă veche de peste 100 de ani. Producătorii folosesc și cireșe amare, caise, pere sau mere. Procesul este unul foarte complex, mai ales după ce băutura este ținută la maturat în butoaie cel puțin un an, doi.

Specialiștii spun că palinca se bea la o temperatură de 18-23 de grade, iar o sticla ar putea ajunge și la 2.000 de euro.

Ne puteți urmări și pe Google News

Silviu Zetea, antreprenor: „De la nuanța alb cristalină până la cea auriu, rubiniu, accentuează proprietățile de bază. O guști și trebuie să aibă o nuanță fină, ușor aromată cu amprenta fructului din care provine.”

Sursa:pixabay

Tanita Groza-Zetea, antreprenor: „Un produs triplu distilat, din cireșe amare, stă la maturare de mai bine de 17 ani, ce-i conferă o valoare foarte mare. Conținutul etichetei suflat în aur și forma sticlei și cutia de lemn în care vine ambalată dau o valoare în plus.”

Puțini producători de palincă și țuică în țară

România se confruntă cu un număr scăzut de producători de țuică și pălincă premium. Mulți fac băuturile acasă pentru consumul propriu sau comerț la negru. În țară, există un singur vânzător înregistrat în Bistrița-Năsăud, care este faimos în toată Europa.

Ioan Angelini, producător de țuică: „Ne străduim să facem o țuică de calitate care a ajuns în întreaga lume”.

Ministrul Agriculturii consideră necesară finanțarea producătorilor de țuică și pălincă premium. România este pe locul unu în Europa la producția de prune, iar șansele să rămânem în top sunt mari.

Isac Ilarie, președintele Societății Naționale a Pomicultorilor din România: „Decizia este, dar ea trebuie completată. Niște echipamente certificate, pentru că din păcate se face țuică și în niște cazane care nu sunt prea corespunzătoare din punct de vedere al sănătății.”, potrivit stirileprotv.ro.