Palestinienii declanşează propria ofensivă diplomatică pentru a obţine recunoaşterea la ONU

Palestinienii declanşează propria ofensivă diplomatică pentru a obţine recunoaşterea la ONU

Autoritatea Palestiniană (AP) va declaşa propria campanie diplomatică pentru a obţine reunoaşterea unui stat palestinian, în septembrie, la ONU, de către un număr tot mai mare de ţări, a declarat ieri negociatorul-şef Saeb Erekat, citat de ziarul israelian Haaretz.

Campania, care vine în replică la ofensiva declanşată de executivul de la Ierusalim, vizează atingerea a două obiective: recunoaşterea unui stat palestinian în cadrul frontierelor din 1967, cu capitala la Ierusalim, şi aderarea ca stat cu drepturi depline la Naţiunile Unite.

Ofensiva diplomatică va fi una "masivă", a subliniat Erekat, şi va fi derulată cu sprijinul grupării Hamas care controlează Fâşia Gaza.

Prima escală va fi la Beijing, unde se va deplasa Bassam Salhi, lider al Partidului Popular Palestinian. Abbas Zaki şi Sabi Seidam, membri în conducerea AP, vor merge la New Delhi şi Hanoi iar purtătorul de cuvânt al AP, Ghassan al-Khatib, se va deplasa la Canberra şi Wellington.

Ne puteți urmări și pe Google News

Canada, Rusia, Bosnia şi Herţegovina, Portugalia sunt alte destinaţii în această campanie diplomatică. Preşedintele PA, Mahmoud Abbas, a început deja un turneu care cuprinde escale la Oslo, Madrid şi Ankara.

Este şi eşecul americanilor

Erekat a cerut Statelor Unite să reexamineze decizia de a respinge prin veto orice proiect de rezoluţie prin care ar fi înfiinţat un stat palestinian, amintind Washingtonului că este parţial responsabil pentru eşecul negocierilor de pace israeliano-palestiniene. Palestinienii reproşează americanilor că nu au presat îndeajuns Israelul pentru a sista procesul de colonizare din Cisiordania şi Ierusalimul de Est.

În pofida declaraţiilor lui Erekat, unele surse de la Ramallah şi mai mulţi diplomaţi europeni au declarat însă că AP nu va mai căuta să obţină statutul de stat membru cu drepturi depline al ONU, ci se va concentra asupra votului din Adunarea Generală privind recunoaşterea unei entităţi statale în cadrul graniţelor din 1967.

Peste 130 din cele 192 de state membre ONU ar putea susţine iniţiativa palestiniană în septembrie. Este nevoie de o majoritate de două treimi în Adunarea Generală pentru recunoaşterea unui stat palestinian. Rezoluţia merge însă apoi în Consiliul de Securitate, unde SUA au anunţat deja că i se va opune.