Premieră. O femeie a devenit comandantul suprem al uneia dintre cele mai mari armate
- Catalin Dumitrescu
- 19 iulie 2024, 23:01
O femeie, generalul Jennie Carignan a preluat, oficial, comanda Forțelor Armate Canadiene. Asta s-a petrecut în cadrul unei ceremonii desfășurate la Muzeul de Război din Ottawa.
Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat că Carignan este prima femeie care conduce armata dintr-o țară din Grupul celor 20 sau din Grupul celor Șapte.
Un model
„Aceasta ar putea crea un model și o schimbare în ceea ce este posibil pentru femei,” a spus Carignan. „Este un pas mare înainte. Este rezultatul a mulți, mulți ani în cadrul Forțelor Canadiene.”
Carignan a fost promovată la gradul de general în timpul ceremoniei de schimbare a comenzii, după ce a fost aleasă de guvernul lui Trudeau pentru a deveni prima femeie șef al apărării din Canada.
Trudeau a numit ziua respectivă una istorică. El a lăudat-o pe Carignan ca fiind persoana potrivită pentru a prelua comanda. Trudeau a numit-o în această funcție la începutul lunii.
„Ești prima femeie care a devenit vreodată Șef al Statului Major al Apărării din Canada. Prima din G7 și G20. Ești un model pentru toți canadienii și pentru întreaga lume,” a spus Trudeau în timpul ceremoniei.
Alta premieră
În 2018, Trudeau a numit prima femeie în fruntea Royal Canadian Mounted Police. Mai mult, cabinetul său a fost 50% feminin de când a preluat funcția în 2015.
Carignan a fost, de asemenea, prima femeie care a comandat o unitate de luptă în armata canadiană. Iar cariera sa a inclus desfășurări în Irak, Afganistan, Bosnia și Siria.
În ultimii trei ani, a fost șefa conducerii profesionale și culturale. O funcție creată ca urmare a scandalului de comportament sexual din 2021.
Era pregătită
Carignan a numit promovarea ca fiind un pas natural și a spus că este recunoscătoare. „Sunt pregătită pentru asta. Am muncit pentru asta,” a spus ea.
Ea a menționat că prioritățile sale de top includ recrutarea și retenția.
Numirea vine într-un context în care Canada continuă să fie criticată de aliații NATO pentru că nu alocă 2% din produsul său intern brut pentru apărare. Guvernul canadian a spus recent că va atinge angajamentul său față de NATO până în 2032.