Evenimentul Zilei > Economie > Pâinea s-a scumpit în toată Europa la cote alarmante. Eurostat: războiul din Ucraina, principala cauză
Pâinea s-a scumpit în toată Europa la cote alarmante. Eurostat: războiul din Ucraina, principala cauză

Pâinea s-a scumpit în toată Europa la cote alarmante. Eurostat: războiul din Ucraina, principala cauză

Eurostat a publicat datele pentru luna august referitoare la toate țările Uniunii Europene care arată că pâinea, unul dintre articolele de maximă necesitate s-a scumpit cu 18% față de anul trecut.

Presa italiană notează că este o scumpire foarte mare având în vedere că doar în luna august acest produs s-a scumpit cu 3% față de ultimele 12 luni. Principala cauză care a dus la această situație este războiul dintre Rusia și Ucraina care a cauzat scumpirea energiei electrice. Cum cuptoarele de panificație consuma o cantitate mare de energie, la Milano, de exemplu, prețul facturilor s-a triplat. La toate acestea se adaugă și creșterea prețului grâului, tot din pricina războiului pentru că și Rusia și Ucraina erau exportatori de astfel de materie primă. În luna mai s-a înregistrat cel mai mare cost la grâu, ulterior a început să scadă prețul, dar rămâne problema legată de energie.

Prețul pâinii a crescut alarmant, războiul stă și la baza acestei mari probleme

Același raport arată că cele mai mari creșteri a prețurilor se înregistrează în Ungaria, unde față de august 2021 s-a înregistrat o creștere de 66%; locul 2 este ocupat de Lituania, unde pâinea costă cu 33% mai mult decât acum un an. Sub media europeană, dar în creștere puternică se află Franța, unde prețul pâinii a crescut cu 8%, în Țările de Jos și Luxemburg avem o creștere de 10% și o stagnare.

Majorări uriașe și la celelalte alimente, în acest an

Prețul tuturor alimentelor a crescut se plâng producătorii din întreaga Europă, în timp ce inflația a crescut și drept urmare oamenii pleacă acasă cu un coș din ce in ce mai gol. Mai mult aceiași producători spun că prețurile alimentelor au atins cote nesustenabile și că guvernele ar trebui să ia măsuri în acest sens. Sunt sute de euro/lei pe care fiecare familie aflată în spațiul comunitar le cheltuie în plus pe mâncare în fiecare lună, deși nu cumpără mai mult, din contra, cumpără mai puțin.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: