Evenimentul Zilei > International > Ungaria s-a angajat să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană, pentru deblocarea fondurilor UE
Ungaria s-a angajat să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană, pentru deblocarea fondurilor UE

Ungaria s-a angajat să-şi îndeplinească toate angajamentele asumate faţă de Comisia Europeană, pentru deblocarea fondurilor UE

Duminică, Ungaria a transmis că are de gând să ducă la îndeplinire angajamentele cerute de Comisia Europeană, astfel încât să fie deblocate fondurile Uniunii Europene. Asta după ce Comisia Europeană a hotărât să suspende fonduri de circa 7,5 miliarde de euro destinate Ungariei, din cauza corupţiei din acest stat.

Ministrul Dezvoltării Tibor Navracsics a transmis că are speranța că Ungaria va convinge Executivul european să permită acordarea de fonduri. Totuși, acuzațiile formulate de UE sunt destul de grave.

„Este vorba despre încălcări ale statului de drept care compromit utilizarea şi gestionarea fondurilor UE. Nu putem concluziona că bugetul UE este suficient protejat”, a transmis comisarul european pentru buget Johannes Hahn.

Fondurile UE, 5% din PIB-ul Ungariei pe 2022

Suma de 7,5 miliarde de euro reprezintă 5% din valoarea PIB-ul estimat al Ungariei pentru anul 2022. Astfel, urmează ca statele membre UE vor trebui să decidă referitor la propunerea formulată de Ungaria, într-un termen de trei luni.

Gergely Gulyas, șeful de cabinet al prim-ministrului Viktor Orban, a transmis că Guvernul ungar va propune legi noi în Parlamentul țării, chiar în cursul săptămânii următoare, astfel încât să fie deblocat accesul la fondurile europene. Mai mult, Gulyas a declarat că noul pachet de legi va fi adoptat în mod accelerat, modificările normative urmând să intre în vigoare din noiembrie, conform Euronews.ro.

Premieră în UE. Comisia Europeană a propus tăierea a 7,5 miliarde de euro din fondurile europene destinate Ungariei

Decizia Comisiei Europene vine după ce Ungaria a încălcat, în mod repetat, mai multe dispoziții referitoare la statul de drept, adoptate la nivelul UE anul trecut. Comisia Europeană a propus Consiliului UE tăierea a 65% dintre fondurile europene destinate Ungariei, în cazul a trei mari programe de coeziune. În plus, a mai propus și o interdicție cu privire la alocarea de bani europeni către fundații despre care există suspiciunea că pot fi controlate politic.

„Comisia propune următoarele măsuri: o suspendare a 65% din angajamentele pentru trei programe operaționale din cadrul politicii de coeziune, dar și o interdicție de a încheia angajamente juridice cu trusturile de interes public pentru programele puse în aplicare în gestiune directă și indirectă. Consiliul are la dispoziție o lună pentru a decide dacă adoptă aceste măsuri, cu majoritate calificată.

Între timp, Comisia va monitoriza situația și va informa Consiliul cu privire la orice element relevant care ar putea avea un efect asupra evaluării sale actuale. Ungaria s-a angajat să informeze pe deplin Comisia cu privire la îndeplinirea principalelor etape de punere în aplicare până la 19 noiembrie“, se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene.

Protejarea bugetului Uniunii Europene

Comisia Europeană a susținut, în motivarea deciziei, că este necesar ca bugetul UE să fie protejat. Chiar dacă Ungaria a propus măsuri care ar putea schimba situația de fond, Comisia așteaptă ca acestea să fie și implementate.

„Comisia Europeană a propus astăzi Consiliului măsuri de protecție bugetară în temeiul regulamentului privind condiționalitatea. Aceste măsuri au ca scop asigurarea protecției bugetului UE și a intereselor financiare ale UE împotriva încălcării principiilor statului de drept în Ungaria. Comisia a evaluat în mod amănunțit răspunsul Ungariei, analizând în special dacă măsurile de remediere abordează în mod adecvat constatările inițiale ale Comisiei.

Concluzia este că măsurile de remediere propuse ar putea, în principiu, să rezolve problemele în cauză, dacă acestea sunt detaliate corect în legile și normele relevante și dacă sunt puse în aplicare în mod corespunzător. În așteptarea îndeplinirii etapelor-cheie de punere în aplicare, Comisia consideră că, în acest stadiu, există în continuare un risc pentru buget se arată într-un comunicat de presă al Comisiei Europene“, se mai arată în comunicatul de presă.